Składniki potrzebne na 14 szarlotek:
2 średniej wielkości jabłka
2 jajka
125 g cukru trzcinowego (plus 4 łyżeczki do posypki)
125 ml miodu płynnego
125 ml oleju roślinnego
60 ml jogurtu naturalnego
275 g mąki pszennej (2 szklanki plus odrobina)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
100 g migdałów w słupkach
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, połowę migdałów i łyżeczkę cynamonu. W drugiej misce połącz trzepaczką jajka, cukier, olej, miód, jogurt. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj delikatnie (im bardziej grudkowate ciasto, tym szarlotki będę bardziej delikatne), dodaj jabłka, wmieszaj je w ciasto.
Przygotuj posypkę: resztę migdałów połącz z łyżeczką cynamonu i 4 łyżeczkami cukru trzcinowego.
Przygotuj formę z wgłębieniami do muffinek wyłóż papierkami, lub użyj foremek silikonowych - ja użyłam ich wczoraj po raz pierwszy i bardzo się sprawdziły - szczególnie ze względu na walory estetyczne, bardzo ładnie wyglądają. Rozlej ciasto do foremek, udekoruj posypką i piecz w 200 stopniach przez około 20 minut, aż szarlotki zarumienią się.
Voila szarlotki gotowe! Mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)