Wiele zup, które gotuję na bazie rosołu z kurczaka, tak też przygotowałam dzisiejszą botwinkę.
Składniki potrzebne na około 3,5 litra zupy:
pęczek włoszczyzny
pęczek pietruszki
6 udek kurczaka / lub filetów / lub piersi
ekologiczna kostka rosołowa
pęczek botwinki - 3 buraczki z liśćmi
3 średnie ziemniaki
jajka (1 lub pół na jeden talerz zupy)
koperek świeży lub suszony
pół kubeczka śmietany
sól
pieprz
cukier
Sposób przygotowania: Do dużego garnka wkładamy części kurczaka (udka, lub filety w zależności co wybierzemy), zalewamy wodą, gotujemy na maksymalnej temperaturze, łyżką zbieramy osad, który będzie powstawał od mięsa.
Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy kostkę rosołową. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy włoszczyznę i pietruszkę, zmniejszamy temperaturę, tak aby zupa delikatnie bulgotała - tak zostawiamy na około 30 minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, to samo robimy z botwinką - buraczki obieramy i kroimy w kostkę, łodyżki kroimy na małe kawałeczki i drobno siekamy liście. Jajka gotujemy na twardo.
Po 30 minutach mięso, jest już gotowe i możemy je wyjąc i odłożyć na osobny talerzyk i dodać do wywaru botwinkę i ziemniaki. Zupę gotujemy przez kolejne 20 min. Po tym czasie doprawiamy pieprzem, solą i cukrem, dodajemy śmietanę. Aby śmietana się nie zważyła odlewamy trochę gorącej zupy do kubeczka i małymi łyżeczkami dodajemy śmietanę, delikatnie mieszając, tak powstały roztwór śmietanowy dodajemy do zupy.
Napełniamy talerzyki, dodajemy pokrojone jajko, dekorujemy koperkiem i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)