Składniki potrzebne na frittatę:
5 jaj
2 łyżki mleka
6 pomidorków koktajlowych
ćwiartka czerwonej papryki
ćwiartka żółtej papryki
utarty ser mozarella 100 g
bazylia
tarte pomidory suszone
sól
pieprz
(podane składniki to tylko przykład, do frittaty możesz dodać inne składniki, na które masz ochotę np. szpinak lub cukinię)
Sposób przygotowania:
Jajka wbij do miski, ubijaj zdecydowanym ruchem widelcem lub trzepaczką przez około 5 min. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i tartych suszonych pomidorów, bazylię świeżą lub suszoną. Pomidorki pokrój w plasterki, paprykę w kostkę i dodaj do ubitych jaj, na koniec dodaj utarty ser. Mieszankę wlej na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię i smaż na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 do 15 min. Fritatta zetnie się od dołu, ale na górze będzie płynna, możemy temu zaradzić w następujący sposób: przygotuj drugą nieco większą patelnię, natłuść ją i rozgrzej, frittatę nożem lub szpatułką delikatnie oddziel od patelni, na której się smażyła, przykryj patelnię, na której jest frittata drugą większą patelnią i hop siup na raz dwa trzy przerzuć ją na drugą patelnię do góry nogami, podsmaż ją w ten sposób przez 4 - 5 min i z powrotem przerzuć na pierwszą patelnię lub duży okrągły talerz. Pokrój w trójkąciki i zajadaj na ciepło na śniadanie, a jak coś zostanie będzie na zimno pyszną przekąską na podwieczorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)