Twarożek na słono, właśnie ze szczypiorkiem i rzodkiewką chętnie jadany był zarówno na śniadanie, jak i na kolacje u nas w domu, szczególnie przez tatę, ale mama zawsze przygotowywała wielką michę, z której korzystali wszyscy, nakładając twarożek na świeżą bagietkę. Zamiłowanie do twarożku, nie tylko na słono, ale też na słodko zostało mi do dziś. Za to mój mąż twarożkiem karmiony był obficie za dzieciaka, ze względu na jego zdrowotność, dlatego gdy ja przygotowuję twarożek, to tylko małą miseczkę dla siebie, bo u niego zamiłowanie się nie ostało :)
Składniki do przyrządzenia śniadania:
100 g twarogu białego półtłustego (może być chudy, albo tłusty jak kto woli :)
pęczek szczypiorku
3 duże rzodkiewki
2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
sól
pieprz
bagietka/bajgiel lub inne ulubione pieczywo
Sposób przyrządzenia: Twarożek przełóż do miseczki i dodaj jogurt, rozgnieć i wymieszaj widelcem. Posiekaj drobno szczypiorek i rzodkiewkę i dodaj do twarożku, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Nałóż na bagietkę i zajadaj ze smakiem :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)