Moje składniki na Baba Ganoush:
duży bakłażan
pasta tahiti (sezam + oliwa)
100 g ziarenek sezamu
oliwa
czosnek (1 duży ząbek)
natka pietruszki (cały pęczek-niewielki)
cytryna
sól
pieprz
koperek
Sposób przygotowania: bakłażana przekrój wzdłuż na połowę, skrop delikatnie oliwą. włóż do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni, piecz przez około 20 min - musisz obserwować czy zwierzu bakłażan zrobił się brązowy i porządnie przypieczony. Gotowe bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
Pasta tahiti: temperaturę w piekarniku zmniejsz do 200 stopni, do naczynia żaroodpornego wsyp 100 g sezamu i włóż do piekarnika na 10 - 15 minut, aż ziarenka lekko się zarumienią. Podprażone ziarenka wsyp do blendera zalej odrobiną oliwy (ok 50 ml) i zblenduj na gładką masę. Pasta tahiti gotowa.
Posiekaj drobno pietruszkę i koperek (koperku dosłownie odrobina do smaku), czosnek, przygotuj ćwiartkę cytryny.
Gdy bakłażan przestygnie zeskrob z niego przypaloną skórkę. Miękki miąższ wybierz łyżką i bardzo drobno posiekaj by powstałą z niego "papka". Do papki dodaj 2 łyżki stołowe pasty tahiti, pietruszkę, koperek, czosnek, sok z cytryny, dopraw szczyptą soli i pieprzu, dobrze wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki aby pasta zgęstniała.
Jedz z ciabattą, pieczywem Nan lub innym ulubionym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)