Tymczasem żeby ulżyć sobie w tęsknocie podaję przepis na moją Pizzę Italianę :)
Składniki potrzebne na pizze na blasze o wymiarach 40 cm/30cm
2 szklanki mąki (260 g)
50 g drożdży
pół szklanki letniej wody
łyżeczka cukru
łyżka oleju roślinnego
pomidory krojone w puszce
ząbek czosnku
bazylia suszona
sól pieprz
ser mozarella do utarcia (około 300 g)
pomidorki koktajlowe
rucola świeża
8 plasterków prosciutto crudo
Sposób przygotowania: Drożdże rozpuść w letniej wodzie, mieszaj żwawo dopóki całkowicie się rozpuszczą, dodaj łyżeczkę cukru. W misce do ugniatania ciasta przygotuj mąkę i łyżkę oleju. Drożdże wlej do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto. Ugniataj je aż będzie miękkie, sprężyste i nie będzie się kleić do rąk i do miski. Jeśli wolisz pizzę na cienkim spodzie od razu rozwałkuj ciasto i wyłóż na formę, jeśli wolisz pulchną pizzę, przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Przygotowane w formie ciasto posmaruj sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy: pomidory krojone z puszki dopraw szczyptą soli, pieprzu, bazylii i czosnku i sos gotowy.
Posyp utartą mozarellą, pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki i rozsyp po całej pizzy, znów posyp mozarellą, z wierzchu posyp bazylią. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni przez około 15 min.
Po wyjęciu rozłóż na pizzy prosciutto crudo i świeżą rucolę.
Ale powyższa propozycja to kompilacja moich ulubionych składników, każdy ma swoje ulubione pizzowe kompozycje.
Zjedz pizza i vita będzie dolce :)
Smacznego!
Przepis na ciasto wzięłam ze strony ciastonapizze.pl aczkolwiek zmodyfikowałam proporcje składników, żeby dostosować wielkość ciasta do wielkości mojej blachy.
Na koniec kilka wspomnień z Ligurii:
Corniglia - najwyżej położone miasteczko w Cinqueterre
Plaża w Monterosso al Mare
Nasza ulubiona knajpa z winogronowym zadaszeniem i widokiem na morze.
W Ligurii odwiedziliśmy Corniglię - tam też była nasza baza noclegowa :) także Monterosso al Mare i Vernazzę. Pozostałe dwa to Riomaggiore i Manarola. Do każdego z miasteczek można dojechać samochodem, pokonując po drodze górskie serpentyny i szalone zakrętasy. Między miasteczkami kursuje szybka kolej, także przemieszczanie się między nimi nie stanowi problemu.
Miejsce jak z bajki! gorąco polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)