W oryginalnym przepisie Nigelli występują suszone wiśnie. Ja zastąpiłam je suszoną żurawiną.
W ilościach składników u Nigelli występuje 175 g mąki pszennej, mi wydało się to za mało, ciasto było za rzadkie dlatego u mnie jest to 250 g. W przypadku proszku do pieczenia w oryginale są to 2 łyżeczki, u mnie 1 - przy dwóch czuje w chlebku posmak proszku.
Składniki potrzebne na chlebek w keksówce o długości 30 cm:
125 g masła
4 średniej wielkość banany (najlepiej bardzo dojrzałe)
150 g drobnego cukru białego lub trzcinowego demarara
2 jajka
250 g mąki pszennej ( prawie 2 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g suszonej żurawiny
100 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Roztop masło w rondelku i odstaw do przestygnięcia. Banany wrzuć do blendera i zmiksuj na papkę (możesz je też rozgnieść widelcem). Następnie zmiksuj przestudzone masło z cukrem, bananami i jajkami. Łyżką wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę. na koniec dodaj żurawinę i wiórki kokosowe. Wszytko razem dobrze wymieszaj, aby składniki się dobrze połączyły.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej przygotowane ciasto.
Piecz w 170 stopniach przez 50 minut, ale już po 45 sprawdź bo chlebek może być już gotowy.
wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 min. aby przetygł a potem zajadaj :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)