Na dwie porcje potrzeba:
2 filety pstrąga lub innej ryby
kostka sera halloumi (ok 200 g)
1 cukinia
1 bakłażan
1 cytryna
0,5 limonki
pęczek koperku
odrobina oliwy
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa: cukinie i bakłażana pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 centymetra, natrzyj każdy plaster solą z obu stron i włóż do durszlaka (zostaw go w zlewie lub podstaw talerz). Odstaw na godzinę aż z warzyw odejdzie woda. Po godzinie opłucz porządnie każdy plaster wodą i ułóż na papierowym ręczniku do oschnięcia.
Ryba: filet umyj i osusz. Osuszoną rybę delikatnie posól i skrop sokiem z cytryny.
Sos do ryby: w miseczce wymieszaj sok z połowy cytryny i połowy limonki, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Drobno posiekaj koperek i wmieszaj do sosu.
Na patelnię do grillowania wlej odrobinę oliwy i rozgrzej ją. wrzuć na patelnię warzywa razem z serem i grilluj z obu stron, po kilka minut aż ser zmięknie a cukinia z bakłażanem zeszklą się i zmiękną. Następnie to samo uczyń z rybą.
Ułóż wszystkie pyszności na talerzu. rybę polej sosem i udekoruj cytryną i koperkiem.
Smacznego!
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń