Jest to sernik klasyczny w wersji light bo bez masła. Z dodatkiem masła jest bardziej puszysty i "nadmuchany", bez masła ma bardziej zbitą konsystencję - na taki własnie miałam ochotę.
Potrzebne składniki na sernik w formie okrągłej o średnicy 26 cm:
1 kg twarogu dobrze zmielonego (może być sernikowy z wiaderka)
7 dużych jajek
ekstrakt waniliowy (łyżeczka) lub ziarenka wanilii
1 torebka cukru waniliowego
150 g cukru białego drobnego
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z połowy małej cytryny
maliny i czarne porzeczki (lub inne owoce - ilość dowolna)
tabliczka białej czekolady
łyżka mleka
Lekko uchyl piekarnik i zostaw sernik w środku aby przestygł. W trakcie pieczenia ciasto bardzo wyrośnie, potem przy studzeniu będzie opadać, gdy nim poruszysz będzie się trząść jak galareta. Tak ma być :)
Gdy sernik już dobrze ostygnie w rondelku roztop białą czekoladę z odrobiną mleka (1 łyżka stołowa). Masę czekoladową rozlej po wierzchu i wstaw sernik do lodówki aby porządnie się schłodził.
Smacznego!
najpiękniejszy i najpyszniejszy sernik świata! dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że się przydał i dziękuję za komentarz :)
OdpowiedzUsuńO mamo! Teraz też o nim śnię!
OdpowiedzUsuń