Potrzebne składniki (ta ilość zazwyczaj starcza na przygotowanie obiadu dla 2 osób na 2 dni):
2 duże piersi z kurczaka (lub opcjonalnie z indyka)
1 cukinia
ćwiartka papryki czerwonej
ćwiartka papryki zielonej
ćwiartka papryki żółtej
pomidory krojone z puszki
200 g kaszy kus kus
łyżeczka utartego, świeżego imbiru
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
garść pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
garść łodyżek świeżej kolendry
odrobina soku z cytryny + ćwiartka cytryny do ozdoby
sól
pieprz
bazylia suszona
Sposób przygotowania:
Roladki: Cukinię pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki, nożykiem do sera (przygotuj około 10 plasterków). Papryki pokrój na cieniutkie paseczki. Pomidory z puszki przenieś do miseczki, dopraw solą, pieprzem i bazylią. Piersi rozbij młotkiem kuchennym na bardzo cienkie płaty, obsyp solą i pieprzem z obu stron. Ułóż pierś na folii aluminiowej przed sobą na długość (tak jakby pionowo - tak będziesz zwijać roladkę). Posmaruj pierś przygotowanym sosem pomidorowym, ułóż wzdłuż plasterki cukinii - około 5, ale jeśli pierś jest duża i zmieści się więcej, może być więcej plasterków. U dołu, w poprzek piersi ułóż blisko obok siebie paseczki papryki i zacznij zwijać roladkę, staraj się zawijać jak najciaśniej, zwijając dokładaj paseczki papryki. Zwiniętą pierś zawiń teraz ciasno w folię aluminiową.
Roladki umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz w 220 stopniach przez 35 minut.
Kus kus: 200 g kaszy wsyp do naczynia żaroodpornego. Dodaj imbir, szczyptę soli (płaska łyżeczka), paprykę w proszku (płaska łyżeczka), zalej wszystko wrzątkiem ( 250 ml wody), przykryj i odstaw na około 10 min. W tym czasie posiekaj drobno cebulę i zmieszaj ją z sokiem z cytryny. Posiekaj kolendrę a pomidorki koktajlowe potnij w plasterki. Gdy kasza napęcznieje dodaj do niej cebulę z sokiem z cytryny, pomidorki i kolendrę.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)