środa, 27 czerwca 2012

Pasta z bakłażana czyli Baba Ganoush

Baby Ganoush gdzieś kiedyś spróbowałam i od tamtej pory chodziła mi po głowie. Ostatnio zrobiłam research, coby własną babę przygotować, ponieważ wszelakie pasty i hummusy do chleba wprost uwielbiam. Przysmak ten jest bardzo popularny na Bliskim Wschodzie i w Egipcie, występuje też w innych krajach pod różniastymi nazwami np. Grecka i Cypryjska Melizanosalata. Pasta wykonana jest na bazie bakłażana i sezamu. Resztę składników tak naprawdę można dodać wedle własnego uznania i zamiłowań smakowych.


Moje składniki na Baba Ganoush:

duży bakłażan
pasta tahiti (sezam + oliwa)
100 g ziarenek sezamu
oliwa
czosnek (1 duży ząbek)
natka pietruszki (cały pęczek-niewielki)
cytryna
sól 
pieprz
koperek

Sposób przygotowania: bakłażana przekrój wzdłuż na połowę, skrop delikatnie oliwą. włóż do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni, piecz przez około 20 min -  musisz obserwować czy zwierzu bakłażan zrobił się brązowy i porządnie przypieczony. Gotowe bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. 

Pasta tahiti: temperaturę w piekarniku zmniejsz do 200 stopni, do naczynia żaroodpornego wsyp 100 g sezamu i włóż do piekarnika na 10 - 15 minut, aż ziarenka lekko się zarumienią. Podprażone ziarenka wsyp do blendera zalej odrobiną oliwy (ok 50 ml) i zblenduj na gładką masę. Pasta tahiti gotowa. 

Posiekaj drobno pietruszkę i koperek (koperku dosłownie odrobina do smaku), czosnek, przygotuj ćwiartkę cytryny.

Gdy bakłażan przestygnie zeskrob z niego przypaloną skórkę. Miękki miąższ wybierz łyżką i bardzo drobno posiekaj by powstałą z niego "papka". Do papki dodaj 2 łyżki stołowe pasty tahiti, pietruszkę, koperek, czosnek, sok z cytryny, dopraw szczyptą soli i pieprzu, dobrze wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki aby pasta zgęstniała. 

Jedz z ciabattą, pieczywem Nan lub innym ulubionym. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)