wtorek, 26 czerwca 2012

Roladki z piersi kurczaka z cukinią i kus kus

Roladki z cukinią to mój własny wynalazek, choć nie uzurpuje sobie do nich praw, bo na pewno ktoś już je wykonał przede mną. Do roladek zazwyczaj przygotowuję kus kus z imbirem, pomidorkami koktajlowymi i świeżą kolendrą - a to wedle przepisu Nigelli Lawson.


Potrzebne składniki (ta ilość zazwyczaj starcza na przygotowanie obiadu dla 2 osób na 2 dni):

2 duże piersi z kurczaka (lub opcjonalnie z indyka)
1 cukinia
ćwiartka papryki czerwonej
ćwiartka papryki zielonej
ćwiartka papryki żółtej
pomidory krojone z puszki
200 g kaszy kus kus
łyżeczka utartego, świeżego imbiru
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
garść pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
garść łodyżek świeżej kolendry
odrobina soku z cytryny + ćwiartka cytryny do ozdoby
sól
pieprz
bazylia suszona


Sposób przygotowania:

Roladki: Cukinię pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki, nożykiem do sera (przygotuj około 10 plasterków). Papryki pokrój na cieniutkie paseczki. Pomidory z puszki przenieś do miseczki, dopraw solą, pieprzem i bazylią. Piersi rozbij młotkiem kuchennym na bardzo cienkie płaty, obsyp solą i pieprzem z obu stron. Ułóż pierś na folii aluminiowej przed sobą na długość (tak jakby pionowo - tak będziesz zwijać roladkę).  Posmaruj pierś przygotowanym sosem pomidorowym, ułóż wzdłuż plasterki cukinii - około 5, ale jeśli pierś jest duża i zmieści się więcej, może być więcej plasterków. U dołu, w poprzek piersi ułóż blisko obok siebie paseczki papryki i zacznij zwijać roladkę, staraj się zawijać jak najciaśniej, zwijając dokładaj paseczki papryki. Zwiniętą pierś zawiń teraz ciasno w folię aluminiową. 

Roladki umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz w 220 stopniach przez 35 minut.

Kus kus: 200 g kaszy wsyp do naczynia żaroodpornego. Dodaj imbir, szczyptę soli (płaska łyżeczka), paprykę w proszku (płaska łyżeczka), zalej wszystko wrzątkiem ( 250 ml wody), przykryj i odstaw na około 10 min. W tym czasie posiekaj drobno cebulę i zmieszaj ją z sokiem z cytryny. Posiekaj kolendrę a pomidorki koktajlowe potnij w plasterki. Gdy kasza napęcznieje dodaj do niej cebulę z sokiem z cytryny, pomidorki i kolendrę.

Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)