piątek, 10 sierpnia 2012

Cinnamon roll, Cinnamon bun, Cinnamon swirl, Cinnamon snail - BUŁECZKA CYNAMONOWA

Bułeczki cynamonowe są bardzo popularne w Ameryce Północnej i Europie Północnej, np. w Szwecji, noszą nazwę Kanelbulle i mają nawet swoje własne święto - Kanelbulles Dag czyli dzień bułeczki cynamonowej :) Na pewno bardzo pyszne święto:) Bułeczki powstają na bazie ciasta drożdżowego, ich kluczowym składnikiem jest oczywiście cynamon z dodatkiem cukru trzcinowego lub miodu, niektóre wersje zawierają również rodzynki, mogą być mniejsze lub większe i zawsze mają kształt świderka. Tak czy inaczej są słodkim i smakowitym kąskiem na śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek:)

Poniżej przepis na bułeczki cynamonowe z "Bread Revolution" P.Ryan i D.Glendinning


Potrzebne składniki na około 10 bułeczek:

10 g drożdży świeżych
50 g masła (1/4 kostki)
3 i 1/3 szklanki mąki (ok. 450 g)
50 g cukru (4 łyżki)
szczypta soli
pół szklanki wody
2 jajka
szklanka cukru trzcinowego (120 g)
2 łyżki cynamonu


Sposób przygotowania: Masło wyjmij z lodówki aby zrobiło się miękkie. Drożdże pokrusz do szklanki i wlej przegotowanej, letniej wody do połowy. W misce wymieszaj mąkę, cukier biały i sól. Dodaj masło, wlej rozpuszczone drożdże i dodaj 1 jajko. Zagnieć zdecydowanym ruchem na gładkie ciasto. Ciasto przełóż do posmarowanej oliwą lub olejem roślinnym miski i przykryj ściereczką. Tak pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt 30 na 40 cm i posyp równomiernie cukrem trzcinowym i cynamonem (cukier można zastąpić miodem płynnym). Następnie zwiń ciasto w rulon wzdłuż boku 40 cm. Rulon potnij na kawałki co 2,5 cm. Bułeczki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstęp przynajmniej 3 cm). Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrastania.

Piekarnik nagrzej na 180 stopni. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 15-20 min aż się zarumienią.

Mniam! Smacznego! 












3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)