piątek, 21 września 2012

Błyskawiczna szarlotka na cieście francuskim

Jeśli na weekend zapowiedzieli się Wam goście, a nie macie czasu na stanie w kuchni i miksowanie ciast, ta szarlotka będzie idealnym rozwiązaniem. Jedynym koniecznym do podjęcia wysiłkiem jest obranie jabłek a reszta to już pestka :-) Poniżej pomysł na szarlotkę na cieście francuskim (bo przepis to za dużo powiedziane) :-)

Miłego weekendu!


Potrzebne składniki:

7 średnich kwaskowatych jabłek
rolka ciasta francuskiego
przyprawa do jabłecznika lub cynamon
masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:  Jabłka obierz ze skórki i posiekaj na drobną kosteczkę lub plasterki ( ja wrzuciłam je do robota kuchennego i posiekałam na małą kosteczkę). Do pokrojonych jabłek dodaj 2 łyżki przyprawy do jabłecznika lub cynamonu i wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, wyłóż połową ciasta francuskiego, na ciasto wysyp jabłka i wygładź je łopatką, na wierzchu na jabłkach ułóż drugą połowę ciasta francuskiego. Piecz w180 stopniach przez około 40 min, wierzch musi się zarumienić. Gdy ciasto przestygnie obsyp cukrem pudrem i cynamonem. Gotowe :-)

Smacznego!









7 komentarzy:

  1. lubię takie proste przepisy

    OdpowiedzUsuń
  2. ten spód się upiecze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie upiecze się. Ja piekę samą spodnią warstwę samego ciasta. Upieczone smaruję białkiem i wtedy nakładam jabłka i przykrywam ciastem francuskim. Wtedy się upiecze, nie namoknie spodnia warstwa.

      Usuń
    2. Masz rację. Nie upiecze się. Obawiam się że wiele przepisów jest kopiowanych bez sprawdzenia w praktyce, tylko nie wiem po co.

      Usuń
  3. Czy nazwa bloga nie powinna brzmieć "Try my delicious dish"?;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety powyzsze wpisy sa sluszne: wkladanie surowych jablek na ciasto to absurd !!! Wycieknie mnostwo soku,ten sok zniszczy ciasto na dole i spali sie w kuchence,bo wycieknie.jablka trzeba najpierw poddusic w garnku albo na patelni dotad,az zniknie caly sok,nie trw ato dlugo.Przy oakzji zmiekna i sie przyciemnia.gdy jzu soku nei ma,mozemy dodac rodzynki np. z rumu i/lub orzechy i dopiero wtedy nalozyc na spod (wczesniej podpieczony)
    Dotyczy to nie tylko spodu z ciasta francuskiego ale tez z ciasta zwyklego,kruchego.Zawsze najpier trzeba sie pozbyc soku z owocow.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)