Udanego wieczoru :-)
Na 2 miseczki deseru:
2 garści malin i jeżyn (lub innych owoców: jabłko, gruszka, brzoskwinia, morela, rabarbar...)
50 g masła (1/4 kostki) + do posmarowania miseczek
około 1/4 szklanki mąki
4 łyżki cukru drobnego białego lub trzcinowego
1/4 szklanki bardzo drobnych płatków owsianych
Gęsty jogurt naturalny lub kwaśna śmietana do smaku
Sposób przygotowania: masło, mąkę i płatki ugnieć razem palcami tak aby powstały grube okruchy, gdy będą zbyt lepkie można dodać odrobinę więcej mąki lub płatków, na koniec wmieszaj 2 łyżki cukru. 2 miseczki żaroodporne wysmaruj masłem, na dnie ułóż owoce, posyp je cukrem i na wierzchu kruszonką.
Zapiekaj w 200 stopniach przez około 40 min - kruszonka musi się zarumienić a owoce muszą puścić sok.
Po zapachu wypełniającym całą kuchnię poczujesz, że deser gotowy :)
Do gotowego smakołyku możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
Smacznego!


Mmmm, jeżyny i maliny, kruszonka, czy może być coś lepszego?:D
OdpowiedzUsuńtakie proste połączenie a ten smak uskrzydla :)
Usuń