piątek, 24 sierpnia 2012

Crumble czyli owoce pod kruszonką

Dużo było słodkości przez ostatnie dni, dlatego dziś chciałam zaproponować danie bardziej obiadowe albo grillowe. Ale, że za oknem szklana pogoda grill się nie odbędzie i znów potrzeba słodkości na poprawę humoru. Idealny na ten piątkowy, deszczowy wieczór będzie crumble - czyli owoce pod kruszonkową kołderką. Ja wybrałam tym razem maliny i jeżyny. Zapieczone owoce uwalniają cudowny słodki zapach, cały dom owieje malinowa mgiełka.

Udanego wieczoru :-)


Na 2 miseczki deseru:

2 garści malin i jeżyn (lub innych owoców: jabłko, gruszka, brzoskwinia, morela, rabarbar...)
50 g masła (1/4 kostki) + do posmarowania miseczek
około 1/4 szklanki mąki
4 łyżki cukru drobnego białego lub trzcinowego
1/4 szklanki bardzo drobnych płatków owsianych 
Gęsty jogurt naturalny lub kwaśna śmietana do smaku


Sposób przygotowania: masło, mąkę i płatki ugnieć razem palcami tak aby powstały grube okruchy, gdy będą zbyt lepkie można dodać odrobinę więcej mąki lub płatków, na koniec wmieszaj 2 łyżki cukru. 2 miseczki żaroodporne wysmaruj masłem, na dnie ułóż owoce, posyp je cukrem i na wierzchu kruszonką.

Zapiekaj w 200 stopniach przez około 40 min - kruszonka musi się zarumienić a owoce muszą puścić sok.

Po zapachu wypełniającym całą kuchnię poczujesz, że deser gotowy :)

Do gotowego smakołyku możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.

Smacznego!









W malinowym raju

2 komentarze:

  1. Mmmm, jeżyny i maliny, kruszonka, czy może być coś lepszego?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie proste połączenie a ten smak uskrzydla :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)