sobota, 11 sierpnia 2012

Tarta wytrawna z botwinką i kozim serem

Latem tarty są najlepsze i te wytrawne i na słodko. Kruche ciasto plus ulubione warzywo lub owoc i deser, obiad, podwieczorek gotowy. Do tej pory z botwinki robiłam głównie zupę (na którą przepis znajdziecie wśród zup). Do botwinkowej tarty zainspirował mnie oczywiście White Plate. Od razu wiedziałam, że musi być to pyszne zestawienie. Zainspirowana tym pomysłem, tartę wykonałam wedle własnego sposobu.

Tarta cudowna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przy braku czasu można chwycić kawałek do ręki i ruszać w drogę :)

Do dzieła!


Składniki na tartę w formie o średnicy 25 cm:

6 jaj
kostka masła (200 g)
260 g mąki (2 szklanki)
odrobina soli
odrobina pieprzu
2 łyżki cukru
odrobina kminku tartego
odrobina gałki muszkatołowej
botwinka zakończona 3 buraczkami
pęczek koperku
2 łyżki octu balsamicznego
ser kozi do smarowania 200 g
kilka plasterków mozzarelli
180 g śmietany 12% 


Sposób przygotowania: 

Ciasto: do dużej miski wbijamy jedno całe jajko i 3 żółtka, dodajemy masło pokrojone w kostkę, ugniatamy jajka z masłem tak aby się wymieszały i połączyły. Następnie dodajemy szczyptę soli (pół łyżeczki), szczyptę gałki muszkatołowej i około 130 g (1 szklanka) mąki, ciasto ugniatamy zdecydowanym ruchem, jeśli wciąż jest lepkie dosypujemy stopniowo kolejne 130 g mąki i dalej ugniatamy, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ważne jest żeby nie przesadzić z mąką, zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie bardzo twarde po upieczeniu.


Niespodzianka: Kulka ciasta, które przygotowałaś/eś starczy Ci na dwa spody do tarty, dlatego możesz przedzielić ciasto na pół i jedną z połówek włożyć do foliowego woreczka i zamrozić - gdy znów będziesz mieć ochotę na tartę, rozmrozisz ciasto, przygotujesz ulubione nadzienie i tarta gotowa.


Tymczasem drugą połowę ciasta również włóż do woreczka foliowego i do zamrażarki, ale tylko na 0,5 h. Przygotuj formę do tarty (szklaną lub metalową), wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto po wyjęciu z zamrażarki rozwałkuj, tak aby uzyskało kształt okręgu, wyłóż nim formę, ciasto dopasuj dokładnie do formy, a boki, które będą wystawały obetnij lub oberwij. Podziurkuj ciasto widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 min. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw aż ostygnie.

Przygotuj nadzienie: od buraczków odetnij łodygi i od łodyg odetnij liście. Wszystkie elementy porządnie umyj, liście drobno posiekaj i odstaw na bok. Buraczki obierz i razem z łodygami gotuj w lekko posłodzonej i osolonej wodzie przez 20 min. Podgotowane buraczki potnij w plasterki lub w słupki, łodygi w kawałki o długości ok. 3 cm. Liście, buraczki i łodygi wrzuć na rozgrzaną patelnię, dopraw odrobinę solą, pieprzem, kminkiem, koperkiem (trochę zostaw do posypania wierzchu) i podlej octem balsamicznym, duś wszytko około 30 min. Po tym czasie sprawdź czy buraczki i łodygi są już miękkie (buraczki mają to do siebie, że dużo czasu mija zanim porządnie zmiękną). 

Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczoną tartę. Śmietanę roztrzep z 2 jajkami i wlej na buraczki. Po wierzchu w kilku miejscach "dziabnij" koziego sera i rozłóż plasterki mozzarelli, posyp resztą koperku. Zapiekaj w 180 stopniach aż ser się roztopi i  wierzch tarty ładnie zetnie.

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Super zdjęcie, tarta wygląda bardzo apetycznie, ja robiłam wg przepisu Pascala z łososiem i mozzarellą, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z łososiem i mozzarellą też musi być pyszna, na pewno spróbuję :)

      Usuń
  2. Pyszna tartka wg Twego przepisu wylądowała na mym stole w ostatnią niedzielę, była smaczna jak ta - lala! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)