Tarta cudowna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przy braku czasu można chwycić kawałek do ręki i ruszać w drogę :)
Do dzieła!
Składniki na tartę w formie o średnicy 25 cm:
6 jaj
kostka masła (200 g)
260 g mąki (2 szklanki)
odrobina soli
odrobina pieprzu
2 łyżki cukru
odrobina kminku tartego
odrobina gałki muszkatołowej
botwinka zakończona 3 buraczkami
pęczek koperku
2 łyżki octu balsamicznego
ser kozi do smarowania 200 g
kilka plasterków mozzarelli
180 g śmietany 12%
Sposób przygotowania:
Ciasto: do dużej miski wbijamy jedno całe jajko i 3 żółtka, dodajemy masło pokrojone w kostkę, ugniatamy jajka z masłem tak aby się wymieszały i połączyły. Następnie dodajemy szczyptę soli (pół łyżeczki), szczyptę gałki muszkatołowej i około 130 g (1 szklanka) mąki, ciasto ugniatamy zdecydowanym ruchem, jeśli wciąż jest lepkie dosypujemy stopniowo kolejne 130 g mąki i dalej ugniatamy, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ważne jest żeby nie przesadzić z mąką, zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie bardzo twarde po upieczeniu.
Niespodzianka: Kulka ciasta, które przygotowałaś/eś starczy Ci na dwa spody do tarty, dlatego możesz przedzielić ciasto na pół i jedną z połówek włożyć do foliowego woreczka i zamrozić - gdy znów będziesz mieć ochotę na tartę, rozmrozisz ciasto, przygotujesz ulubione nadzienie i tarta gotowa.
Tymczasem drugą połowę ciasta również włóż do woreczka foliowego i do zamrażarki, ale tylko na 0,5 h. Przygotuj formę do tarty (szklaną lub metalową), wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto po wyjęciu z zamrażarki rozwałkuj, tak aby uzyskało kształt okręgu, wyłóż nim formę, ciasto dopasuj dokładnie do formy, a boki, które będą wystawały obetnij lub oberwij. Podziurkuj ciasto widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 min. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw aż ostygnie.
Przygotuj nadzienie: od buraczków odetnij łodygi i od łodyg odetnij liście. Wszystkie elementy porządnie umyj, liście drobno posiekaj i odstaw na bok. Buraczki obierz i razem z łodygami gotuj w lekko posłodzonej i osolonej wodzie przez 20 min. Podgotowane buraczki potnij w plasterki lub w słupki, łodygi w kawałki o długości ok. 3 cm. Liście, buraczki i łodygi wrzuć na rozgrzaną patelnię, dopraw odrobinę solą, pieprzem, kminkiem, koperkiem (trochę zostaw do posypania wierzchu) i podlej octem balsamicznym, duś wszytko około 30 min. Po tym czasie sprawdź czy buraczki i łodygi są już miękkie (buraczki mają to do siebie, że dużo czasu mija zanim porządnie zmiękną).
Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczoną tartę. Śmietanę roztrzep z 2 jajkami i wlej na buraczki. Po wierzchu w kilku miejscach "dziabnij" koziego sera i rozłóż plasterki mozzarelli, posyp resztą koperku. Zapiekaj w 180 stopniach aż ser się roztopi i wierzch tarty ładnie zetnie.
Smacznego!
Super zdjęcie, tarta wygląda bardzo apetycznie, ja robiłam wg przepisu Pascala z łososiem i mozzarellą, pyszności:)
OdpowiedzUsuńz łososiem i mozzarellą też musi być pyszna, na pewno spróbuję :)
UsuńPyszna tartka wg Twego przepisu wylądowała na mym stole w ostatnią niedzielę, była smaczna jak ta - lala! :)
OdpowiedzUsuń