poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Zupa z batatów i chorizo

Pyszna zupa ze słodkich ziemniaków z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy - chorizo. Ziemniaki można zastąpić dynią piżmową - wyjdzie równie pysznie. Zalicza się ona do cięższych zup, ale jest naprawdę znakomita. Na początku nieco zaskakuje swym niespotykanym smakiem, a potem chce się ją gotować bez przerwy. Smak zupy świetnie podkreśla dodatek ostrej papryczki chilli - możesz jej dodać tyle, ile zniosą twoje kubki smakowe:)

Przepis pochodzi z Jamiego Oliviera "Każdy może gotować"



Składniki na około 2 l zupy:

2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
800 g batatów (2 duże ziemniaki)
200 g chorizo
pęczek natki pietruszki
oliwa
czubata łyżeczka curry
kostka bulionowa
sól 
pieprz
1 papryczka chilli


Sposób przygotowania:  

Obierz marchewki i pokrój w plasterki, pokrój seler, cebule, czosnek, obierz i pokrój słodkie ziemniaki ( w kostkę), kiełbasę pokrój w plasterki, posiekaj natkę pietruszki. Do dużego rondla wlej 2 łyżki oliwy, wrzuć wszystkie przygotowane warzywa, dodaj curry i duś pod przykryciem przez 10 min. 

Po 10 min wlej 2 l wody i dodaj kostkę bulionową. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 min. Po tym czasie sprawdź czy bataty są miękkie. Przestudź zupę, przelej do blendera i zmiksuj na gładki krem. Przypraw solą, pieprzem i papryczką chilli.

* Ja już przy miksowaniu dodaję pół papryczki, wtedy cała zupa jest lekko pikantna, a ja jestem wielbicielką ostrych dań :)

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. pychota, aż chce się spróbować! musi być przepyszna, z pewnością pięknie pachnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię identyczną (poza kostką ;P)! Moja ulubiona :)
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i dziękuję za komentarze, bo dopiero zaczynam mą blogową przygodę :)

      Usuń
  3. owszem owszem pychotka, szczególnie na tę mało letnią pogodę za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda zacnie! Do takiej zupy w wersji light można dodać prażone pestki dyni/słonecznika.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja dziś ją robiłam i zupa jest rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)