Przepis pochodzi z Jamiego Oliviera "Każdy może gotować"
Składniki na około 2 l zupy:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
800 g batatów (2 duże ziemniaki)
200 g chorizo
pęczek natki pietruszki
oliwa
czubata łyżeczka curry
kostka bulionowa
sól
pieprz
1 papryczka chilli
Sposób przygotowania:
Obierz marchewki i pokrój w plasterki, pokrój seler, cebule, czosnek, obierz i pokrój słodkie ziemniaki ( w kostkę), kiełbasę pokrój w plasterki, posiekaj natkę pietruszki. Do dużego rondla wlej 2 łyżki oliwy, wrzuć wszystkie przygotowane warzywa, dodaj curry i duś pod przykryciem przez 10 min.
Po 10 min wlej 2 l wody i dodaj kostkę bulionową. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 min. Po tym czasie sprawdź czy bataty są miękkie. Przestudź zupę, przelej do blendera i zmiksuj na gładki krem. Przypraw solą, pieprzem i papryczką chilli.
* Ja już przy miksowaniu dodaję pół papryczki, wtedy cała zupa jest lekko pikantna, a ja jestem wielbicielką ostrych dań :)
Smacznego!
pychota, aż chce się spróbować! musi być przepyszna, z pewnością pięknie pachnie ;)
OdpowiedzUsuńzachęcam do spróbowania :)
Usuńrobię identyczną (poza kostką ;P)! Moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
i dziękuję za komentarze, bo dopiero zaczynam mą blogową przygodę :)
Usuńowszem owszem pychotka, szczególnie na tę mało letnią pogodę za oknem :)
OdpowiedzUsuńWygląda zacnie! Do takiej zupy w wersji light można dodać prażone pestki dyni/słonecznika.
OdpowiedzUsuńja dziś ją robiłam i zupa jest rewelacja :)
OdpowiedzUsuń