środa, 24 października 2012

Irish Soda Bread

Irish Soda Bread - czyli chleb błyskawiczny. Bez drożdży, bez wyrabiania, mieszamy składniki, wlewamy do keksówki i gotowe. Chleb wyrasta dzięki dodatkowi sody oczyszczonej, po upieczeniu prezentuje się okazale i wygląda naprawdę pięknie. Ma niestety pewną wadę - dla jednych może do przeżycia, dla innych nie - charakterystyczny posmak sody w chlebie jest dość mocno wyczuwalny. Pierwszego dnia, bezpośrednio po upieczeniu sodowej woni nie czuć aż tak bardzo, chleb jest po prostu słodkawy, jedzony np. z mozzarellą i pomidorem pałaszuje się całkiem przyjemnie, jednak z każdym kolejnym dniem szybko traci swoją świeżość i uwalnia swoją sodową naturę. Piekłam ten chleb bez dodatku przypraw, które być może coś by tu zaradziły, być może czosnek lub bazylia mogłyby zdominować posmak sody.Pewnie  podejmę się jeszcze raz próby upieczenia chleba z dodatkami, które podkręciłyby jego smak, wówczas zaktualizuję ten przepis. Jeśli ktoś z Was ma doświadczenie w pieczeniu tego chleba i w zabijaniu sodowego posmaku z niecierpliwością czekam na porady! :-)


Składniki potrzebne na chleb w keksówce dł. 30 cm:

3 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mleka
5 łyżeczek oliwy
5 łyżeczek octu winnego


Sposób przygotowania: Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, sodę. Następnie dodaj mleko, oliwę i ocet. wymieszaj tak aby wszystkie składniki się połączyły (ciasto jest raczej płynne). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35 minut. Wbij czubek noża w wierzch upieczonego chleba, jeśli będzie suchy chleb jest gotowy. Zanim przystąpisz do konsumowania, zaczekaj aż chleb porządnie wystygnie.

Smacznego i czekam na wasze komentarze dot. tego osobliwego wypieku :-)




   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)