wtorek, 16 października 2012

Zupa z pieczonych pomidorów oraz z pieczonej papryki i flat breads

Dziś mam dla was 2 przepisy w jednym - czyli bardzo aromatyczna, lekko pikantna, bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki z tymiankiem, którą podpatrzyłam u Bei w Kuchni (przepis nieco zmodyfikowany). Do zupy zrobiłam flat breads-czyli płaskie, ziołowe chlebki, jakby mini pizze (przepis z Bread Revolution Glendinning&Ryan). Razem z zupą stanowią naprawdę idealne połączenie. Na początek ugotowałam niewielki garnuszek zupy na spróbowanie i tak nam zasmakowała, że na następny dzień znów ugotowałam, tym razem solidy gar, który starczył na trochę dłużej, ale też nie za długo :-) Mój mąż stwierdził, że smakuje jak pizza, a że jest jej miłośnikiem co chwilę widziałam jak popija zupę z filiżanki :-)

Zupa z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki:


Składniki potrzebne na około 3 litry zupy:

2,5 kg pomidorów (najlepiej słodkich i bardzo dojrzałych)
6 sztuk czerwonej papryki
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
3 litry wywaru z warzyw (z włoszczyzny)
tymianek świeży lub suszony
sól 
pieprz
gęsta śmietana do podania

* proporcje warzyw do bulionu możesz modyfikować w zależności od tego jak gęstą zupę chcesz uzyskać


Sposób przygotowania: Warzywa umyj i osusz. Pomidory poprzecinaj na połówki, papryki potnij na kawałki, usuwając gniazdo nasienne i resztę pestek, cebulę obierz i przekrój na pół, czosnek również obierz ze skórki. Wszystkie warzywa ułóż na dużej blasze do pieczenia (pomidory przecięciem do góry), pomidory dopraw solą, pieprzem, i sowicie obsyp tymiankiem. Włóż warzywa do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pozostaw w nim na około 40 minut, aż będzie widać, że porządnie zmiękły i się przypiekły.

Po upieczeniu, papryki przełóż do miski i przykryj folią do żywności i tak odstaw je aż przestygną (w ten sposób lekko się "podwędzą" i nabiorą dodatkowego aromatu). Resztę warzyw zostaw na blasze i zaczekaj aż przestygną.

*I teraz wybór należy do Ciebie :-) Możesz obrać papryki i pomidory ze skórki, ja tego nie zrobiłam. W trakcie gotowania zupy wyłączyli mi prąd na resztę dnia i gdy prąd powrócił byliśmy tak głodni, że nie miałam już ochoty bawić się w ściąganie skórki. Po należytym zblendowaniu zupy na krem skórka była całkowicie niewyczuwalna.

Gdy wszystkie warzywa przestygną wrzuć je do blendera, zalej bulionem i zmiksuj na krem. Dopraw solą, pieprzem i dodatkową porcją tymianku wedle uznania. Podawaj z kleksem śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego... no i z ulubionym pieczywem np. z flat bread'em :-)

Flat breads - czyli płaskie chlebki a la pizza:


Składniki potrzebne do przygotowania około 8 chlebków:

3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
50 gr miękkiego masła
15 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant
3/4 szklanki mleka 
1 jajko (lekko roztrzepane)
1/4 szklanki oliwy + do posmarowania chlebków
ulubione zioła do posypania (np. bazylia, tymianek lub czosnek)


Sposób przygotowania: Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj masło, ugniatając je lekko z mąką, tak aby powstały "okruchy". Drożdże (obojętnie czy świeże czy w proszku) rozrób z mlekiem (mleko nie może być zimne, powinno być letnie) i dodaj mieszankę do mąki, następnie dodaj jajko i oliwę i zacznij zagniatać ciasto. Powinno być miękkie i delikatne, jeśli będzie zbyt twarde możesz dodać jeszcze odrobinę mleka. Ugniataj ciasto przez 10 minut.

Zagniecione ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut aż wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie przez kilka minut, następnie podziel na 8-10 części, z każdej uformuj kulkę. Uformowane kulki poukładaj w odstępach 5 cm na oprószonej mąką powierzchni, przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 40 minut. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia (w oryginalnym przepisie jest to kamień do pieczenia pizzy, jeśli takowy posiadasz możesz go jak najbardziej tu wykorzystać) lekko posmaruj go oliwą. Z wyrośniętych kulek formuj placki o grubości około 5 mm. Poukładaj je na blasze, z wierzchu lekko posmaruj oliwą i obsyp ulubionymi ziołami (może być to bazylia, tymianek, czosnek, możesz też użyć sera jeśli masz ochotę). Piecz w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury (u mnie 250 stopni) przez 5-6 minut. Pewnie konieczne będzie pieczenie  w 2-3 turach.

No i smacznego!  











7 komentarzy:

  1. zawsze robię zupę z pieczonej papryki i jest boska, a tu u ciebie takie urozmaicenie.Chyba pójde o krok dalej i spróbuję twojej wersji,
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupę podziwiałam u Beaty.
    Ale te chlebki to doskonały pomysł.
    Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam zagryzać zupę jakimś dobrym pieczywem, te chlebki się fajne komponują w tym przypadku, polecam :)

      Usuń
  3. Już sobie wyobrażam jej intensywny smak i aromat. Chce się teraz takich pachnących, rozgrzewających zup. U mnie coraz częściej zastępują herbatę i też sa serwowane w filiżankach...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężkie i aromatyczne są najlepsze na jesień :)

      Usuń
  4. Witam! Zrobiłam wczoraj chlebki z tego przepisu. Myślałam, że to jest takie ciasto bardziej jak pizza a mi wyszło takie krucho drożdżowe.. Sporo ciasta mi zostało. Jak byś proponowała je wykorzystać? Da radę zrobić z niego jakieś wytrawne rogaliki? Albo wytrawne tartaletki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)