środa, 20 czerwca 2012

Kolorowa Frittata czy Omlet?

Frittata lub po prostu omlet? A jednak nie. Sięgając do historii frittatę od omleta odróżnia klika zasadniczych kwestii. Wedle fachowej literatury omlet wykonuje się tylko z jaj, podczas gdy frittata musi zawierać przynajmniej jeden dodatkowy składnik np. pomidory. Jajeczna mikstura na frittatę powinna być ubita mocniej niż na omlet aby była ona bardziej puszysta i sprężysta. Fritattę smażymy dłużej niż omlet - od 10 do 15 min na bardzo małym ogniu. Gdy omlet zetnie się od dołu, ale jest wciąż płynny na górze składa się go na pół i jest gotowy do podania. Inaczej jest z frittatą - góra partia nie może być płynna, dlatego najlepiej przewrócić ją na drugą stronę. No i najważniejsze - omlet podawany jest w całości, frittata w kawałkach jak pizza albo tarta. Zapraszam na moją frittatę :)



Składniki potrzebne na frittatę:

5 jaj
2 łyżki mleka
6 pomidorków koktajlowych
ćwiartka czerwonej papryki
ćwiartka żółtej papryki
utarty ser mozarella 100 g
bazylia
tarte pomidory suszone
sól 
pieprz

(podane składniki to tylko przykład, do frittaty możesz dodać inne składniki, na które masz ochotę np. szpinak lub cukinię)


Sposób przygotowania:

Jajka wbij do miski, ubijaj zdecydowanym ruchem widelcem lub trzepaczką przez około 5 min. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i tartych suszonych pomidorów, bazylię świeżą lub suszoną. Pomidorki pokrój w plasterki, paprykę w kostkę i dodaj do ubitych jaj, na koniec dodaj utarty ser. Mieszankę wlej na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię i smaż na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 do 15 min. Fritatta zetnie się od dołu, ale na górze będzie płynna, możemy temu zaradzić w następujący sposób: przygotuj drugą nieco większą patelnię, natłuść ją i rozgrzej, frittatę nożem lub szpatułką delikatnie oddziel od patelni, na której się smażyła, przykryj patelnię, na której jest frittata drugą większą patelnią i hop siup na raz dwa trzy przerzuć ją na drugą patelnię do góry nogami, podsmaż ją w ten sposób przez 4 - 5 min i z powrotem przerzuć na pierwszą patelnię lub duży okrągły talerz. Pokrój w trójkąciki i zajadaj na ciepło na śniadanie, a jak coś zostanie będzie na zimno pyszną przekąską na podwieczorek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)