czwartek, 21 czerwca 2012

Tarta letnia - wakacyjna

Kruchy spód + budyń i galaretka + truskawki i maliny (lub jeśli sezon na nie już przeminie inne owoce) i lekki, pyszny deser gotowy w pół godziny.



Potrzebne składniki (na tartę w formie o średnicy 25 cm):

4 jaja
kostka masła (200 g)
260 g mąki (2 szklanki)
1 torebka cukru waniliowego
2 czubate łyżki cukru białego lub trzcinowego
1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego
1 torebka galaretki truskawkowej lub malinowej
truskawki (500 g)
maliny (150 g - mogą być mrożone)



Ciasto: do dużej miski wbijamy jedno całe jajko i 3 żółtka, dodajemy masło pokrojone w kostkę, ugniatamy jajka z masłem tak aby się wymieszały i połączyły. Następnie dodajemy cukier waniliowy i zwykły i około 130 g (1 szklanka) mąki, ciasto ugniatamy zdecydowanym ruchem, jeśli wciąż jest lepkie dosypujemy stopniowo kolejne 130 g mąki i dalej ugniatamy, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ważne jest żeby nie przesadzić z mąką, zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie bardzo twarde po upieczeniu.

Niespodzianka: Kulka ciasta, które przygotowałaś/eś starczy Ci na dwa spody do tarty, dlatego możesz przedzielić ciasto na pół i jedną z połówek włożyć do foliowego woreczka i zamrozić - gdy znów będziesz mieć ochotę na tartę, rozmrozisz ciasto, przygotujesz ulubione nadzienie i tarta gotowa.

Tymczasem drugą połowę ciasta również włóż do woreczka foliowego i do zamrażarki, ale tylko na 0,5 h. Przygotuj formę do tarty (szklaną lub metalową), wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto po wyjęciu z zamrażarki rozwałkuj, tak aby uzyskało kształt okręgu, wyłóż nim formę, ciasto dopasuj dokładnie do formy, a boki, które będą wystawały obetnij lub oberwij. Podziurkuj ciasto widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 min. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw aż ostygnie.

W tym czasie przygotuj galaretkę i budyń: Przygotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, galaretkę odstaw do ostygnięcia, potem włóż na chwilę do lodówki żeby lekko się ścięła (ale co chwile do niej zaglądaj żeby nie zastygła całkowicie bo nie da się jej wyłożyć na tartę). Na przestygniętą tartę wyłóż budyń, ułóż na nim dość gęsto truskawki i maliny i pokryj je galaretką. Całość odstaw do lodówki żeby galaretka całkiem zastygła. Smacznego!:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)