środa, 20 czerwca 2012

Tarta ze szpinakiem na obiad i podwieczorek

Tarta ze szpinakiem to jedna z moich ulubionych tart. Gdy ją przygotowuję, wykorzystywana jest zazwyczaj w różnych celach; obiadowych, podwieczorkowych czy też zakąskowych na wieczorkach towarzyskich, gdzie pysznie komponuje się z czerwonym winem :) Kluczem do przygotowania pychotliwej tarty, zarówno słonej jak i słodkiej jest delikatne kruche ciasto, ja przygotowuję je wedle przepisu mojej mamy, który znajdziecie poniżej.

Składniki na tartę w formie o średnicy 25 cm:

4 jajka
kostka masła (200 g)
260 g mąki (2 szklanki)
450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
3 ząbki czosnku
serek topiony (w tzw. parówce)
200 g sera mozarella w kostce do utarcia
200 g boczku
150 g sera feta (najlepiej w już gotowego w kostkach)
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

Ciasto: do dużej miski wbijamy jedno całe jajko i 3 żółtka, dodajemy masło pokrojone w kostkę, ugniatamy jajka z masłem tak aby się wymieszały i połączyły. Następnie dodajemy szczyptę soli (pół łyżeczki), szczyptę gałki muszkatołowej i około 130 g (1 szklanka) mąki, ciasto ugniatamy zdecydowanym ruchem, jeśli wciąż jest lepkie dosypujemy stopniowo kolejne 130 g mąki i dalej ugniatamy, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ważne jest żeby nie przesadzić z mąką, zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie bardzo twarde po upieczeniu.

Niespodzianka: Kulka ciasta, które przygotowałaś/eś starczy Ci na dwa spody do tarty, dlatego możesz przedzielić ciasto na pół i jedną z połówek włożyć do foliowego woreczka i zamrozić - gdy znów będziesz mieć ochotę na tartę, rozmrozisz ciasto, przygotujesz ulubione nadzienie i tarta gotowa.

Tymczasem drugą połowę ciasta również włóż do woreczka foliowego i do zamrażarki, ale tylko na 0,5 h. Przygotuj formę do tarty (szklaną lub metalową), wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto po wyjęciu z zamrażarki rozwałkuj, tak aby uzyskało kształt okręgu, wyłóż nim formę, ciasto dopasuj dokładnie do formy, a boki, które będą wystawały obetnij lub oberwij. Podziurkuj ciasto widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 min. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw aż ostygnie.

W tym czasie przygotuj nadzienie: Do garnka wlej łyżkę oliwy i włóż szpinak ( możesz go wcześniej wyjąć z zamrażarki aby się rozmroził, ale nie musisz, możesz włożyć do garnka zamrożony) Szpinak rozmrażaj/duś na małym ogniu, dodaj serek topiony, rozdrobniony czosnek (ja tarkuję go na drobnej tarce), boczek (lub nie, jeśli chcesz tartę wegetariańską, również bardzo dobra), fetę, sól i pieprz do smaku.

Na przestygnięte ciasto wyłóż nadzienie, posyp utartą mozarellą i piecz w 180 stopniach przez dodatkowe 15/20 min. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Przepraszam, ale troszkę się pogubiłam. Przy składnikach podajesz 6 jaj, a później wykorzystujesz tylko 4 (1 całe i 3 żółtka). Czy to błąd, czy gdzieś umknęły mi 2 jajka? Pozdrawiam, Marta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie potrzebne są 4 jajka, tylko na ciasto. Nie wiem skąd mi się 2 jeszcze wkradły! przepraszam za zamieszanie i dzięki za zwrócenie uwagi! Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. Dziękuję za tak szybką odpowiedź :). Wobec tego biorę się za robienie tarty. Dziękuję za wiele smacznych pomysłów, postaram się wypróbować jak najwięcej.

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)