wtorek, 17 lipca 2012

Obiad z grilla - biała ryba, cukinia, bakłażan i halloumi

Ryba z grilla rozpływa się w ustach a cukinia i bakłażan są świetnymi grillowymi atrybutami - zarówno przy grillowaniu podwórkowym jak i patelniowym - jak to było w moim przypadku, głównie ze względu na warunki pogodowe. Do tego Halloumi - cypryjsko/grecki przysmak, ser z mieszanki mleka koziego, owczego i krowiego, w smaku słodkawo-słonawy, lekko trzeszczy w zębach i przypomina naszego oscypka. Świetnie nadaje się na grilla, ponieważ nie topi się i zachowuje sprężystą konsystencję.


Na dwie porcje potrzeba:

2 filety pstrąga lub innej ryby
kostka sera halloumi (ok 200 g)
1 cukinia
1 bakłażan
1 cytryna
0,5 limonki
pęczek koperku
odrobina oliwy
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz



Sposób przygotowania:

Warzywa: cukinie i bakłażana pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 centymetra, natrzyj każdy plaster solą  z obu stron i włóż do durszlaka (zostaw go w zlewie lub podstaw talerz). Odstaw na godzinę aż z warzyw odejdzie woda. Po godzinie opłucz porządnie każdy plaster wodą i ułóż na papierowym ręczniku do oschnięcia. 

Ryba: filet umyj i osusz. Osuszoną rybę delikatnie posól i skrop sokiem z cytryny.

Sos do ryby: w miseczce wymieszaj sok z połowy cytryny i połowy limonki, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Drobno posiekaj koperek i wmieszaj do sosu.

Na patelnię do grillowania wlej odrobinę oliwy i rozgrzej ją. wrzuć na patelnię warzywa razem z serem i grilluj z obu stron, po kilka minut aż ser zmięknie a cukinia z bakłażanem zeszklą się i zmiękną. Następnie to samo uczyń z rybą.

Ułóż wszystkie pyszności na talerzu. rybę polej sosem i udekoruj cytryną i koperkiem.

Smacznego!








1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)