sobota, 14 lipca 2012

Bułeczki bazyliowo - czosnkowe z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Nie ma nic lepszego na weekendowe śniadanie niż ciepłe bułeczki z domowego piekarnika:)

Te są naprawdę banalnie proste, zagniecenie ciasta zajmuje 15 min. Potem odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia. Wstałam o 7 przygotowałam ciasto, potem powrót do łóżka i jeszcze godzinna drzemka :) Potem tylko uformowanie bułeczek, na chwilę do piekarnika i gotowe. Do tych wystarczy nawet odrobina oliwy do maczania i już jest pysznie.

U mnie bułeczki bazyliowo - czosnkowe znikają bardzo szybko. Robię je już 3 raz w tym tygodniu. Są świetne też jako grzanki lub sucharki. Któregoś dnia nie dojadłam połówki bułki, wychodząc w pośpiechu z domu, zostawiłam ją na talerzu nieprzykrytą. Trochę obeschła i zrobił się z niej sucharek - wyjątkowo smakowity:)




na 10 bułeczek potrzeba:

20 g świeżych drożdży (lub drożdże instant 1 łyżeczka)
około 500 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy
280 ml wody
2 łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukru
duży ząbek czosnku
garść pestek słonecznika (lub dyni lub mieszanka obu rodzajów)
50 g suszonych pomidorów drobno posiekanych
2 łyżki bazylii (świeżych posiekanych listków lub suszonej z torebki)

Sposób przygotowania: Posiekaj drobno pomidory, bazylię, czosnek utrzyj na tarce lub przepuść przez praskę, wszystkie te składniki wymieszaj w misce i dodaj słonecznik. Drożdże w miseczce utrzyj z cukrem. W drugiej misce (do wyrabiania ciasta) wymieszaj wodę, sól i oliwę i dodaj drożdże. Stopniowo dosypuj mąkę, dodaj pomidory, słonecznik, bazylię, czosnek (wmieszaj te składniki w ciasto gdy jeszcze będzie w miarę luźne) i ugniataj ciasto aż będzie gładkie, jeśli wciąż będzie zbyt luźne możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Przełóż ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na godzinę.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i lekko posmaruj go olejem, żeby bułeczki nie przywarły do niego po upieczeniu. Uformuj 10 bułeczek i ułóż w odstępach na blasze. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 20/30 min do wyrastania. Piekarnik rozgrzej na 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem (możesz też dodatkowo posypać z wierzchu bazylią i słonecznikiem). Piecz około 20 min aż się lekko zarumienią.

Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)