Poniżej bardzo łatwy przepis na szybki i pyszny kompot. Czy po prostu pochwała prostoty.
Na około 4,5 l kompotu:
duża miska owoców: porzeczek czerwonych, czarnych, agrestu, mogą być też wiśnie (około 2 kg)
cukier lub miód do smaku
4,5 l wody niegazowanej lub z kranu
Sposób przygotowania: Owoce umyj i wrzuć do dużego garnka (najlepiej 5 litrów), zalej wodą i trzymaj pod przykryciem aż woda zacznie się gotować. Potem gotuj bez przykrycia na nieco mniejszym ogniu. Po 15 min gotowania zacznij dodawać cukier lub miód po 1 łyżce i próbuj czy kompot jest już dostatecznie słodki. Na taki duży garnek na pewno potrzeba przynajmniej szklanki cukru lub miodu. Potem gotuj jeszcze 15/20 min. Następnie odstaw do ostygnięcia. Gdy kompot ostygnie może zostać w garnku lub możesz przelać go do butelek po wodzie. Włóż kompot do lodówki aby porządnie się schłodził.
Na zdrowie!
ciekawe, czy zasmakowałby mi taki kwaskowaty kompot :)
OdpowiedzUsuńPaulo, jest on superancki na gorące dni, szkoda tylko, że ich tak mało. i Uwielbiam Twego bloga!
OdpowiedzUsuń