wtorek, 10 lipca 2012

Placuszki jogurtowe z jagodami

Tyle jagód i trzeba je wszystkie zjeść póki są, bo potem nie będzie i tęsknić będziemy cały rok. A mrożone to zupełnie nie to samo. Zapraszam na placuszki jogurtowe z jagodami zatem. Pycha na śniadanie, a jak wszystkich się nie zje od razu, to przechodząc obok zawsze chwycić jednego i spałaszować szybciutko można. I tak chyba zaraz zrobię. I jeszcze zjem też jagody z jogurtem greckim i z cukrem. Tak zawsze za dzieciaka na ogródku wcinałam i teraz sobie zamarzyłam.


Składniki potrzebne na kopiaty talerz placuszków:

300/400 g jagód
szklanka mąki (130 g)
2 jajka
4 łyżki stołowe jogurtu naturalnego (plus do dekoracji)
pół szklanki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki stołowe miodu płynnego


Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksuj razem na gładką masę, na końcu dodaj jagody i wmieszaj je łyżką. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlewaj placuszkową masę, w niewielkich ilościach, tak aby przybierała formę okrągłych placuszków.

Szybko i pysznie! 


2 komentarze:

  1. moje dzisiejsze śniadanie! moje dzieciaki były zachwycone! pyyychaaaaaaaaaaa:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)