środa, 11 lipca 2012

W multikolorze - lazania meksykańska

Pogoda tego lata nas nie rozpieszcza. Nawet jeśli jest ciepło to i tak szaro. Brak słońca trzeba sobie jakoś zrekompensować. Dla mnie idealnym sposobem są kolorowe wariacje kuchenne. Już samo taplanie się w garach, przelewanie, siekanie, mieszanie i miksowanie sprawiają mi frajdę i jeśli w taki deszczowy dzień jak dziś wychodzi z tego danie we wszystkich kolorach tęczy to już w ogóle jest super. Niby banalne, ale nie do końca, choć swoją drogą uważam, że w odróżnieniu od wszystkich pozostałych sfer życia, w kuchni banały są jak najbardziej na miejscu. Na talerzu prezentuje się bajkowo, w smaku dość przewidywalne, wcale nie ekstrawaganckie, ale wciąż bardzo pyszne. Po prostu mała kulinarna podróż do Meksyku - połączenie kukurydzy i fasoli kojarzy się właśnie po meksykańsku, do tego tortille zamiast klasycznego makaronu w płatach, a to wszytko ułożone według lazaniowych zasad.

Do tego danie to jest niezwykle wydaje, przy dwóch osobach starcza spokojnie na 3 dni, w każdej chwili można odgrzać jakże dostojny kawałeczek, a potem kolejny i jeszcze następny.

Pomysł na to danie zaczerpnęłam z mojej ulubionej Nigelli ("Przepisy z serca domu") nieco modyfikując skład.


Składniki na lazanię w okrągłym naczyniu żaroodpornym (średnica 26 cm, głębokość 6 cm):

1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 cebula
odrobina oliwy czosnkowej
2 puszki pomidorów krojonych (każda po 400 g)
2 łyżeczki drobno posiekanych łodyżek kolendry (lub pietruszki)
2 puszki fasoli czarnej (po 400 g)
2 puszki kukurydzy słodkiej (po 250 g)
250 g utartego sera cheddar koziego lub mozzarelli
2 pojedyncze piersi kurczaka (opcjonalnie)
6 miękkich tortilli
sól 
pieprz
papryka ostra tarta 


Sposób przygotowania: 

Kurczak: przypraw solą, pieprzem i papryką i piecz piersi zawinięte w folię aluminiową w 220 stopniach przez 30 min. W oryginale jest to danie bezmięsne, ja dodaję kurczaka ponieważ wówczas danie to nabiera bardziej męskiego charakteru i przez domownika płci męskiej jest z wielką chęcią spożywane.

Sos Salsa: posiekaj drobno w kostkę cebulę i wszystkie papryki. Na patelnię wlej odrobinę oliwy czosnkowej (lub zwykłej oliwy i po prostu dodaj ząbek drobno posiekanego czosnku). Cebulę i papryki wrzuć na patelnię i smaż na niewielkim ogniu. Gdy warzywa zrobią się miękkie dodaj do nich pomidory z puszki, jedną z opustoszonych puszek napełnij przegotowaną wodą, dobrze przepłukaj i wlej tę wodę do sosu. Dodaj kolendrę, sól i pieprz do smaku i duś na małym ogniu aby sos zrobił się gęsty.

W tym czasie przygotuj nadzienie: do dużej miski wsyp kukurydzę i fasolę (wcześniej odcedzone i dobrze wypłukane), dodaj połowę sera i pokrojonego w kostkę kurczaka.

Zacznij formować lazanię: na dno naczynia wyłóż 1/3 sosu i rozsmaruj na całej powierzchni, na to połóż 2 tortille, na nich ułóż 1/3 nadzienia kukurydzowo-fasolowego i pokryj je kolejną porcją sosu, następnie ułóż kolejne 2 tortille na nich znów nadzienie i znów sos, znów 2 tortille, resztę nadzienia, resztę sosu. Cały wierz posyp pozostałą częścią utartego sera. 

Zapiekaj w 200 stopniach przez około 15 min. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5/10 minut i dopiero krój na trójkąty - zupełnie jak tort. 

Delektuj się smakiem i kolorami :) smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)