piątek, 20 lipca 2012

Sernik z malinami, czarną porzeczką i białą czekoladą

Śnił mi się sernik. Całą noc. Z malinami, brzoskwiniami, rodzynkami, w różnych odsłonach. Z samego rana musiałam, więc zrobić sernik. Padło na maliny, bo akurat miałam koszyczek i czarną porzeczkę bo rośnie w ogródku. Do tego biała czekolada:)

Jest to sernik klasyczny w wersji light bo bez masła. Z dodatkiem masła jest bardziej puszysty i "nadmuchany", bez masła ma bardziej zbitą konsystencję - na taki własnie miałam ochotę.


Potrzebne składniki na sernik w formie okrągłej o średnicy 26 cm:

1 kg twarogu dobrze zmielonego (może być sernikowy z wiaderka)
7 dużych jajek
ekstrakt waniliowy (łyżeczka) lub ziarenka wanilii
1 torebka cukru waniliowego
150 g cukru białego drobnego
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z połowy małej cytryny
maliny i czarne porzeczki (lub inne owoce - ilość dowolna)
tabliczka białej czekolady
łyżka mleka


Sposób przygotowania: Zmiksuj delikatnie twaróg. Dodawaj pojedynczo jajka. Dodaj jedno, lekko zmiksuj, kolejne, zmiksuj itd. Dodaj pozostałe składniki; sól, cukier waniliowy, cukier zwykły, wanilię, sól, sok z cytryny, sodę, mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie zmiksuj. Gładką masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej bułką tartą (osobiście wolę drugie rozwiązanie, choć tym razem wybrałam papier). Na wierzchu rozsyp owoce w dowolnej ilości i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 50-60 minut.

Lekko uchyl piekarnik i zostaw sernik w środku aby przestygł. W trakcie pieczenia ciasto bardzo wyrośnie, potem przy studzeniu będzie opadać, gdy nim poruszysz będzie się trząść jak galareta. Tak ma być :)

Gdy sernik już dobrze ostygnie w rondelku roztop białą czekoladę z odrobiną mleka (1 łyżka stołowa). Masę czekoladową rozlej po wierzchu i wstaw sernik do lodówki aby porządnie się schłodził.

Smacznego!





3 komentarze:

  1. najpiękniejszy i najpyszniejszy sernik świata! dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo się cieszę, że się przydał i dziękuję za komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo! Teraz też o nim śnię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)