poniedziałek, 23 lipca 2012

Tarta z czerwoną porzeczką, jabłkiem i rabarbarem

W ogródku mam dwa krzaczki z czerwoną porzeczką, więc trzeba wziąć się do roboty, nie można zmarnować takich dóbr :)

Pierwsza propozycja to tarta z dużą dozą czerwonej porzeczki, w tej tarcie występuje ona w towarzystwie jabłka i rabarbaru. Pyszny deser do kawy i herbaty z kwaskową nutą.


Składniki potrzebne na tartę w formie o średnicy 25 cm:

6 jaj
kostka masła (200 g)
260 g mąki (2 szklanki)
1 torebka cukru waniliowego
2 czubate łyżki cukru białego lub trzcinowego
150 g cukru pudru
100 ml śmietany kremówki (30%)
1 duże jabłko
1 duża łodyga rabarbaru
garść czerwonej porzeczki

(ilość i proporcje owoców tak naprawdę są dowolne)


Ciasto: do dużej miski wbijamy jedno całe jajko i 3 żółtka, dodajemy masło pokrojone w kostkę, ugniatamy jajka z masłem tak aby się wymieszały i połączyły. Następnie dodajemy cukier waniliowy i zwykły i około 130 g (1 szklanka) mąki, ciasto ugniatamy zdecydowanym ruchem, jeśli wciąż jest lepkie dosypujemy stopniowo kolejne 130 g mąki i dalej ugniatamy, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ważne jest żeby nie przesadzić z mąką, zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie bardzo twarde po upieczeniu.

Niespodzianka: Kulka ciasta, które przygotowałaś/eś starczy Ci na dwa spody do tarty, dlatego możesz przedzielić ciasto na pół i jedną z połówek włożyć do foliowego woreczka i zamrozić - gdy znów będziesz mieć ochotę na tartę, rozmrozisz ciasto, przygotujesz ulubione nadzienie i tarta gotowa.

Tymczasem drugą połowę ciasta również włóż do woreczka foliowego i do zamrażarki, ale tylko na 0,5 h. Przygotuj formę do tarty (szklaną lub metalową), wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto po wyjęciu z zamrażarki rozwałkuj, tak aby uzyskało kształt okręgu, wyłóż nim formę, ciasto dopasuj dokładnie do formy, a boki, które będą wystawały obetnij lub oberwij. Podziurkuj ciasto widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na  10 min. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw aż ostygnie.

W tym czasie przygotuj owoce: jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki, rabarbar pokrój na kawałki i w miseczce wymieszaj z 2 łyżkami cukru, porzeczki poobrywaj z łodyżek.

Zalewa: 2 pozostałe jajka zmiksuj z kremówką, cukrem pudrem, 100 g mąki.

Owoce ułóż na przestygniętym spodzie, zaczynając od jabłka, na nim rozsyp rabarbar i porzeczki i wylej na wszystko zalewę.

Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 40 do 50 minut. wierzch musi się ładnie zarumienić i porządnie ściąć.

Smacznego!











1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)