poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Kuchenne porządki i zupa ogórkowa

Uwielbiam mieć w kuchni idealny porządek, wypucowane szafeczki, półeczki, pięknie poukładane talerzyki i garnuszki, posegregowane przyprawy, każda w swoim własnym, opisanym słoiczku. Gdy zaczyna robić się nieład nie mogę się odnaleźć i po prostu źle się czuję ( w sumie odnosi się to do całego domu, nie tylko kuchni). Ale dziś zajęłam się kuchnią i wyszorowałam każdy zakamarek, wszystko błyszczy a ja jestem niezmiernie zadowolona i odczuwam rzec można ulgę, że wszytko jest znów idealnie na swoim miejscu, w swojej przegródce, w swoim słoiczku :) A co najłatwiej przygotować na obiad będąc zajętym - oczywiście zupę, bo w sumie robi się sama - dziś postawiłam na pyszną i prostą ogórkową :)


Składniki potrzebne na około 2 l zupy:

Kawałek mięsa, takiego na jakim zazwyczaj gotujesz zupy (ja tym razem wybrałam szponder wołowy)
pęczek włoszczyzny + pęczek pietruszki i koperku
2 duże ziemniaki
około 10 dużych kiszonych ogórków + sok 
1 kostka rosołowa 
sól
pieprz
śmietana do zupy do podania


Sposób przygotowania: Mięso włóż do garnka i zalej wodą, gotuj na dużym ogniu aż woda zacznie wrzeć (w międzyczasie zbieraj z wierzchu wydzielający się z mięsa szum, aby zupa była klarowna). Gdy woda zacznie się gotować dodaj włoszczyznę i kostkę rosołową, zmniejsz ogień, tak aby zupa leciutko bulgotała.

W tym czasie ziemniaki obierz i pokrój w drobną kosteczkę a ogórki utrzyj na średnich oczkach tarki ( 10 ogórków powinno być ok, ale musisz próbować w międzyczasie, jeśli zupa będzie za mało kwaśna możesz dodać więcej). Gdy mięso się ugotuje (po ok 40 minutach) wyjmij je z zupy. Ugotowane marchewki, korzeń pietruszki, seler również utrzyj na tarce i dodaj z powrotem do zupy, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj przez   kolejne 20 min aż zmiękną. Na sam koniec gdy już wszytko będzie ugotowane dodaj utarte ogórki i dolej odrobinę soku z ogórków. Dopraw solą i pieprzem i zobacz czy ogórkówka jest dostatecznie ogórkowa i kwaśna - jeśli nie dodaj trochę więcej soku albo dodatkowego ogóra. Przelej do miseczek, dodaj odrobinę śmietany, po wierzchu posyp odrobiną posiekanej natki pietruszki i koperku. Gotowe!

Smacznego! :-)







3 komentarze:

  1. ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogórkowa zdecydowanie rządzi :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. pyszna zupka też niedługo zabieram się za zrobienie ogórkowej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)