Składniki potrzebne na około 2 l zupy:
Kawałek mięsa, takiego na jakim zazwyczaj gotujesz zupy (ja tym razem wybrałam szponder wołowy)
pęczek włoszczyzny + pęczek pietruszki i koperku
2 duże ziemniaki
około 10 dużych kiszonych ogórków + sok
1 kostka rosołowa
sól
pieprz
śmietana do zupy do podania
Sposób przygotowania: Mięso włóż do garnka i zalej wodą, gotuj na dużym ogniu aż woda zacznie wrzeć (w międzyczasie zbieraj z wierzchu wydzielający się z mięsa szum, aby zupa była klarowna). Gdy woda zacznie się gotować dodaj włoszczyznę i kostkę rosołową, zmniejsz ogień, tak aby zupa leciutko bulgotała.
W tym czasie ziemniaki obierz i pokrój w drobną kosteczkę a ogórki utrzyj na średnich oczkach tarki ( 10 ogórków powinno być ok, ale musisz próbować w międzyczasie, jeśli zupa będzie za mało kwaśna możesz dodać więcej). Gdy mięso się ugotuje (po ok 40 minutach) wyjmij je z zupy. Ugotowane marchewki, korzeń pietruszki, seler również utrzyj na tarce i dodaj z powrotem do zupy, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj przez kolejne 20 min aż zmiękną. Na sam koniec gdy już wszytko będzie ugotowane dodaj utarte ogórki i dolej odrobinę soku z ogórków. Dopraw solą i pieprzem i zobacz czy ogórkówka jest dostatecznie ogórkowa i kwaśna - jeśli nie dodaj trochę więcej soku albo dodatkowego ogóra. Przelej do miseczek, dodaj odrobinę śmietany, po wierzchu posyp odrobiną posiekanej natki pietruszki i koperku. Gotowe!
Smacznego! :-)
ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuńogórkowa zdecydowanie rządzi :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuńpyszna zupka też niedługo zabieram się za zrobienie ogórkowej:)
OdpowiedzUsuń