A granola to nic innego jak ładnie nazwane musli domowej roboty :)
Składniki na średnią blachę granoli:
Podaję ilości składników podanych przez Sophie Dahl, ja użyłam w takich proporcjach, w jakich akurat miałam w mojej kuchni :)
2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki pestek dyni
pół szklanki płatków migdałowych
pół szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
pół szklanki miodu płynnego
2 łyżki soku jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ziela angielskiego (mielonego)
szczypta gałki muszkatołowej
pół szklanki posiekanych moreli suszonych/albo żurawiny/albo wiśni/albo czegokolwiek innego co lubisz
+ w mojej granoli borówki amerykańskie
Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. w jednej misce wymieszaj płatki owsiane, pestki dyni, migdały, wiórki kokosowe. W drugiej misce połącz płynne składniki z przyprawami. Wlej płynne składniki do sypkich i wymieszaj. Natrzyj olejem w miarę dużą blachę i rozprowadź mieszankę po całej blasze, wygładzając łopatką. Piecz granolę około 40 minut, zerkając czy się nie przypala, gdy się zrumieni z wierzchu przemieszaj dokładnie aby była równomiernie przypieczona.
Odstaw granolę do przestygnięcia. Jedz z ulubionymi suszonymi owocami, samą lub z jogurtem. Ja dodałam borówki amerykańskiej.
Przechowuj w hermetycznym pojemniku.
Na zdrowie :-)


musze w koncu zrobic sobie takie domowe musli :)
OdpowiedzUsuńZachęcam gorąco :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdomowa granola -pychotka !
OdpowiedzUsuńzapraszam www.prettystrawberries.blogspot.com