poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Opalana Granola

Coś szybkiego, pysznego i zdrowego na śniadanie. Ja zrobiłam cały pojemnik wczoraj i pewnie starczy na jeszcze kilka dni. Znowu inspiracją była Apetyczna Panna Dahl, do której ostatnio często zaglądam.

A granola to nic innego jak ładnie nazwane musli domowej roboty :)


Składniki na średnią blachę granoli:

Podaję ilości składników podanych przez Sophie Dahl, ja użyłam w takich proporcjach, w jakich akurat miałam w mojej kuchni :)

2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki pestek dyni
pół szklanki płatków migdałowych
pół szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
pół szklanki miodu płynnego
2 łyżki soku jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ziela angielskiego (mielonego)
szczypta gałki muszkatołowej
pół szklanki posiekanych moreli suszonych/albo żurawiny/albo wiśni/albo czegokolwiek innego co lubisz

+ w mojej granoli borówki amerykańskie



Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. w jednej misce wymieszaj płatki owsiane, pestki dyni, migdały, wiórki kokosowe. W drugiej misce połącz płynne składniki z przyprawami. Wlej płynne składniki do sypkich i wymieszaj. Natrzyj olejem w miarę dużą blachę i rozprowadź mieszankę po całej blasze, wygładzając łopatką. Piecz granolę około 40 minut, zerkając czy się nie przypala, gdy się zrumieni z wierzchu przemieszaj dokładnie aby była równomiernie przypieczona.

Odstaw granolę do przestygnięcia. Jedz z ulubionymi suszonymi owocami, samą lub z jogurtem. Ja dodałam borówki amerykańskiej.

Przechowuj w hermetycznym pojemniku.

Na zdrowie :-)




Smakołyki na pikniki

3 komentarze:

  1. musze w koncu zrobic sobie takie domowe musli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam gorąco :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa granola -pychotka !
    zapraszam www.prettystrawberries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)