czwartek, 23 sierpnia 2012

Placek ze śliwkami

Korzystając z wciąż jeszcze ładnej pogody zrobiliśmy dziś należyte porządki ogrodowe. Drewno ułożone w piękną, równą piramidę, żywopłoty poprzycinane, chwasty powyrywane, więc należy nam się teraz po sowitym kawale placka ze śliwkami. Przez ostatnie dwa dni upiekłam dwa placki. Jeden zjedzony został prawie na poczekaniu, połową drugiego obdarowałam mamę (notabene dopiero dążę do ideału placka ze śliwkami w wykonaniu mojej mamy) no i jeszcze trochę zostało dla nas na dziś. Placek ze śliwkami to smak lata pełen niespodzianek. Bowiem "surowa" nieupieczona śliwka nie ujawnia swej kwaskowatości. Staram się zawsze by ciasto było dość słodkie, bo śliwki kwaskowatość mają w swej naturze, ale ile jej wyjdzie z nich po upieczenie nigdy nie wiadomo. I to jest super, dla mnie im bardziej kwaśne tym lepsze. oprószone mgiełką cukru pudru, ze szklanką zimnego mleka... można się rozmarzyć.


Potrzebne składniki:

300 g miękkiego masła (1,5 kostki)
2 cukry waniliowe
1 szklanka cukru pudru + do posypania
2 łyżki cukru miałkiego
około 2,5 szklanki mąki pszennej
1 całe jajko + 3 żółtka
śliwka węgierka - w zależności od wielkości śliwek ale około 700 g

Ja robiłam placek tym razem w okrągłej formie (średnica 26 cm), możesz upiec placek w dowolnej formie średniej wielkości.


Sposób przygotowania:

Ciasto: Wymieszaj całe masło, 1 jajko i 3 żółtka, cukier waniliowy i cukier puder ręcznie lub mikserem. Potem dodawaj po trochu mąkę i zagniataj ciasto, powinno mieć dość gładką konsystencję, ale mimo wszystko powinno się trochę lepić do rąk. W przypadku tego ciasta bardzo ważne jest aby nie przesadzić z mąką bo upieczone ciasto będzie twarde. Ciasto uformuj w kulę włóż do foliowego woreczka i do zamrażarki na około 30 min.

Formę obsmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Śliwki poprzecinaj na pół i usuń pestki. Wyjęte z zamrażarki ciasto podziel dokładnie na pół. Każdą połówkę lekko rozwałkuj. Połową ciasta wyłóż dno formy - warstwa ciasta powinna być dość gruba. Na niej ułóż warstwę śliwek, poukładaj je bardzo ciasno, tak aby każda szparka była zapchana, posyp je zwykłym cukrem. Na śliwkach ułóż drugą połowę ciasta - tak samo powinna być dość gruba. 

Piecz w piekarniki rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 - 40 min - wierzch ciasta musi się ładnie zarumienić. Jak ciasto przestygnie wierzch obsyp hojnie cukrem pudrem

Smacznego!










Smakołyki na pikniki Ciasta z owocami sadu

10 komentarzy:

  1. placek ze sliwkami - o tak *.* i duuuzo cukru pudru, tak jak lubie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi też się oczy świecą na jego widok :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pycha ,piękny placuch! Hah! Uwielbiam obgryzać przypieczony spód ,a środek ciasta w raz z owocami pochłaniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki szybki i łatwy w w przygotowaniu placek a tyle radości :) POzdrawiam!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbowanie przepisu:-) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Uczeń przerósł mistrza!!!!!!!!!!!!! z czego jestem bardzo dumna, placek przepyszny, co potwierdzic może moja koleżanka z którą sie nim objadałam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bursówka! Jak u Ciebie pysznie i kolorowo! Jakie pysznosći! Lecę po śliwki :-)

    P.S. Bardzo chętnie zagłosuję na blog, bo jest baaardzo apetyczny i inspirujący!
    A foremki na rurki kupiłam na Allegro (bardzo tanio, polecam od razu kupić więcej, aby skrócić czas przygotowania :-), dziś widziałam też takie na stoisku ze "sprzętem kuchennym" na bazarku).
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za Twój głos Basiu i za info o foremkach! :-) Pozdrawiam serdecznie! udanego weekendu!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)