Składniki potrzebne na około 10 szaszłyków:
polędwiczka wieprzowa
6-7 moreli
pęczek kolendry
1,5 papryczki chilli
1,5 czerwonej cebuli
sok z limonki
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
5 łyżek dżemu wiśniowego
Sposób przygotowania:
Marynata: Posiekaj drobno i wymieszaj 1/2 pęczka kolendry, 1 papryczkę chili, 1 czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku, sok z limonki, pieprz i sól do smaku. Mięso pokrój na kawałki zalej marynatą i przechowuj w torebce strunowej albo misce zawiniętej w folię do żywności w lodówce przez godzinę.
Salsa: Pokrój drobno 1/2 papryczki chili, 1/2 czerwonej cebuli, resztę kolendry, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i 5 łyżkami dżemu wiśniowego.
Morele pokrój na ćwiartki i nadziewaj na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z mięsem. Grilluj po kilka minut z każdej strony i podawaj z salsą.
Udanego grilla!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)