piątek, 31 sierpnia 2012

Szaszłyki wieprzowo - morelowe z salsą wiśniową

W ostatnim poście podawałam przepis na tartę z morelami, więc idąc za ciosem dziś również pojawiają się morele. Tym razem w towarzystwie polędwiczki wieprzowej. Świetny i szybki przysmak na grilla uwieńczającego koniec wakacji. Połączenie polędwiczki z morelami może się wydać nieco zaskakujące na pierwszy rzut oka, aczkolwiek moje oko od razu ten przepis przykuł - w sierpniowym numerze Zwierciadła. W Zwierciadle szaszłyki podawane są z salsą czereśniową, ze świeżych czereśni, ja zamieniłam ją na wiśniową z dżemem wiśniowym - bardziej uniwersalnie, mniej sezonowo.


Składniki potrzebne na około 10 szaszłyków:

polędwiczka wieprzowa
6-7 moreli
pęczek kolendry
1,5 papryczki chilli
1,5 czerwonej cebuli
sok z limonki
2 ząbki czosnku
oliwa
sól 
pieprz
5 łyżek dżemu wiśniowego


Sposób przygotowania: 

Marynata: Posiekaj drobno i wymieszaj 1/2 pęczka kolendry, 1 papryczkę chili, 1 czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku, sok z limonki, pieprz i sól do smaku. Mięso pokrój na kawałki zalej marynatą i przechowuj w torebce strunowej albo misce zawiniętej w folię do żywności w lodówce przez godzinę.

Salsa: Pokrój drobno 1/2 papryczki chili, 1/2 czerwonej cebuli, resztę kolendry, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i 5 łyżkami dżemu wiśniowego.

Morele pokrój na ćwiartki i nadziewaj na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z mięsem. Grilluj po kilka minut z każdej strony i podawaj z salsą.

Udanego grilla!









Grill 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)