środa, 29 sierpnia 2012

Tarta z morelami i odrobiną czerwonej porzeczki

Na ostatnie letnie dni coś kolorowego i owocowego, a zarazem szybkiego w przygotowaniu, aby nie siedzieć w kuchni tylko korzystać z ładnej pogody.

Dziś w roli głównej: tarta z morelami i dodatkiem czerwonej porzeczki

Składniki potrzebne na tartę w formie o średnicy 25 cm:

6 jaj
kostka masła (200 g)
260 g mąki (2 szklanki)
1 torebka cukru waniliowego
2 czubate łyżki cukru białego lub trzcinowego
150 g cukru pudru
100 ml śmietany kremówki (30%)
słoiczek dżemu morelowego
10 moreli
odrobina cynamonu
garść czerwonej porzeczki


Sposób Przygotowania:

Ciasto: do dużej miski wbijamy jedno całe jajko i 3 żółtka, dodajemy masło pokrojone w kostkę, ugniatamy jajka z masłem tak aby się wymieszały i połączyły. Następnie dodajemy cukier waniliowy i zwykły i około 130 g (1 szklanka) mąki, ciasto ugniatamy zdecydowanym ruchem, jeśli wciąż jest lepkie dosypujemy stopniowo kolejne 130 g mąki i dalej ugniatamy, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ważne jest żeby nie przesadzić z mąką, zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie bardzo twarde po upieczeniu.

Niespodzianka: Kulka ciasta, które przygotowałaś/eś starczy Ci na dwa spody do tarty, dlatego możesz przedzielić ciasto na pół i jedną z połówek włożyć do foliowego woreczka i zamrozić - gdy znów będziesz mieć ochotę na tartę, rozmrozisz ciasto, przygotujesz ulubione nadzienie i tarta gotowa.


Tymczasem drugą połowę ciasta również włóż do woreczka foliowego i do zamrażarki, ale tylko na 0,5 h. Przygotuj formę do tarty (szklaną lub metalową), wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto po wyjęciu z zamrażarki rozwałkuj, tak aby uzyskało kształt okręgu, wyłóż nim formę, ciasto dopasuj dokładnie do formy, a boki, które będą wystawały obetnij lub oberwij. Podziurkuj ciasto widelcem w kilku miejscach, posmaruj cienką warstwą dżemu morelowego i ułóż na nim owoce, najpierw przepołowione morele a potem porzeczki. W kliku miejscach na wierzchu dziabnij dżemu morelowego i posyp lekko cynamonem.



Zalewa: 2 pozostałe jajka zmiksuj z kremówką, cukrem pudrem, 100 g mąki. Wylej na owoce.

Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 40 do 50 minut. wierzch musi się ładnie zarumienić i porządnie ściąć.

Smacznego!










Smakołyki na pikniki

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)