Potrzebne składniki:
2 średnie cukinie żółte lub zielone
2 papryki dowolnego koloru :)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
odrobina oliwy
około 300 g kurek
1 torebka kaszy gryczanej
opakowanie fety (najlepiej tej już w kostkach w koszyczku - apetina)
2 puszki pomidorów krojonych
pęczek koperku zwykłego i kilka gałązek ogrodowego
mały pęczek pietruszki
kminek tarty
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Zanim zrobię cokolwiek z kurkami, zawsze je najpierw obgotowuję w osolonej wodzie przez około 20 min, żeby zmiękły. Można to zrobić nawet dzień wcześniej.
2. Cukinie i papryki porozcinaj wzdłuż na pół i podpiecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 20 min. Wyjmij z piekarnika, poczekaj aż przestygną. Z cukinii wybierz łyżką miąższ i drobno posiekaj.
3.Ugotuj 1 torebkę kaszy gryczanej. Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną drobno cebulę i rozdrobnione 2 ząbki czosnku, podsmaż aż się lekko zarumienią, następnie dodaj kurki, podduś 10 minut i wsyp na patelnie kaszę. Dodaj 1 puszkę pomidorów, drobno posiekany pęczek koperku plus źdźbła kopru ogrodowego, drobno posiekaną pietruszkę, dopraw kminkiem, solą, pieprzem. Duś około 15 minut aby aromaty się połączyły. Na koniec dodaj połowę fety i posiekany miąższ cukinii, podduś jeszcze 5 min.
4. Przygotuj sos: Drugą puszkę pomidorów przelej do miseczki, dopraw 2 rozdrobnionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Pozostałą fetę rozgnieć widelcem.
5. Papryki i cukinie napełnij nadzieniem, polej obficie sosem i na wierzchu posyp rozgniecioną fetą. Zapiekaj przez 10 min w 180 stopniach.
Smacznego!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)