Składniki potrzebne na 12 muffinek:
3 bardzo dojrzałe banany
125 ml oleju roślinnego (ok pół szklanki)
2 jajka
100 g cukru trzcinowego (1/3 szklanki)
225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
3 łyżki kakao dobrej jakości (niesłodzonego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki Nutelli (tego nie ma w przepisie Nigelli, to mój dodatek)
Sposób przygotowania: Zanim zaczniesz przygotowywać masę na muffinki włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 200 stopni.
Banany wrzuć do malaksera i zmiksuj na papkę (można też rozgnieść je widelcem). Do bananów dodaj olej, jajka i cukier miksując. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia i miksując dodaj suchą mieszankę do mokrej. Na koniec dodaj nutellę i wymieszaj. Masę przełóż do formy z wgłębieniami na muffinki lub do silikonowych foremek. Babeczki mocno wyrosną a potem trochę opadną. Piecz przez 15-20 min. Możesz zostawić do przestygnięcia w uchylonym piekarniku albo spałaszować jeszcze na ciepło ze szklanką mleka :)
Bon Appetit! :)

nie ma to jak dobre muffinki
OdpowiedzUsuńzdecydowanie zgadzam się :)
UsuńJadłam naleśniki czekoladowo-bananowe z nutellą i były przepyszne więc te muffiny są warte grzechu ;) Zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńOh tak połączenie bananów, czekolady, nutelli to jest to :-)
UsuńNie ma wyjścia, muszą być pyszne!;D
OdpowiedzUsuńProste połączenie bananów i czekolady daje zawsze pyszne rezultaty :) Pozdrawiam!
Usuń