piątek, 21 września 2012

Błyskawiczna szarlotka na cieście francuskim

Jeśli na weekend zapowiedzieli się Wam goście, a nie macie czasu na stanie w kuchni i miksowanie ciast, ta szarlotka będzie idealnym rozwiązaniem. Jedynym koniecznym do podjęcia wysiłkiem jest obranie jabłek a reszta to już pestka :-) Poniżej pomysł na szarlotkę na cieście francuskim (bo przepis to za dużo powiedziane) :-)

Miłego weekendu!


Potrzebne składniki:

7 średnich kwaskowatych jabłek
rolka ciasta francuskiego
przyprawa do jabłecznika lub cynamon
masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:  Jabłka obierz ze skórki i posiekaj na drobną kosteczkę lub plasterki ( ja wrzuciłam je do robota kuchennego i posiekałam na małą kosteczkę). Do pokrojonych jabłek dodaj 2 łyżki przyprawy do jabłecznika lub cynamonu i wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, wyłóż połową ciasta francuskiego, na ciasto wysyp jabłka i wygładź je łopatką, na wierzchu na jabłkach ułóż drugą połowę ciasta francuskiego. Piecz w180 stopniach przez około 40 min, wierzch musi się zarumienić. Gdy ciasto przestygnie obsyp cukrem pudrem i cynamonem. Gotowe :-)

Smacznego!









8 komentarzy:

  1. ten spód się upiecze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie upiecze się. Ja piekę samą spodnią warstwę samego ciasta. Upieczone smaruję białkiem i wtedy nakładam jabłka i przykrywam ciastem francuskim. Wtedy się upiecze, nie namoknie spodnia warstwa.

      Usuń
    2. Masz rację. Nie upiecze się. Obawiam się że wiele przepisów jest kopiowanych bez sprawdzenia w praktyce, tylko nie wiem po co.

      Usuń
  2. Czy nazwa bloga nie powinna brzmieć "Try my delicious dish"?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety powyzsze wpisy sa sluszne: wkladanie surowych jablek na ciasto to absurd !!! Wycieknie mnostwo soku,ten sok zniszczy ciasto na dole i spali sie w kuchence,bo wycieknie.jablka trzeba najpierw poddusic w garnku albo na patelni dotad,az zniknie caly sok,nie trw ato dlugo.Przy oakzji zmiekna i sie przyciemnia.gdy jzu soku nei ma,mozemy dodac rodzynki np. z rumu i/lub orzechy i dopiero wtedy nalozyc na spod (wczesniej podpieczony)
    Dotyczy to nie tylko spodu z ciasta francuskiego ale tez z ciasta zwyklego,kruchego.Zawsze najpier trzeba sie pozbyc soku z owocow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz racji, nawet jak podpieczesz spod to i tak sok wycieknie. Moja mama, zawsze piecze szarlotkę na surowym spodzie, tyko że do startych jabłek dodaje, albo galaretkę albo kisiel. To powoduje, ze sok nie wycieka lub trochę skrobi, nie za dużo. A przepis jest świetny.

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)