Dziś gorąco namawiam na pełnoziarnisty chleb na maślance z dodatkiem czosnku i bazylii. Naprawdę pyszny. Pochłonęłam przed chwilą pół bochenka :-)
Inspiracją do wypieku tego chleba był przepis z bloga Old white table z blogosfery magazynu Kuchnia (przepis zmodyfikowany).
Składniki potrzebne do wypieku dwóch solidnych bochenków:
1 kg mąki chlebowej pełnoziarnistej
750 ml maślanki naturalnej
2 łyżeczki soli
7 g drożdży instant ( 1 torebeczka)
4 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
łyżeczka oliwy
Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do dużej miski do wyrabiania ciasta, dodać drożdże, sól, drobno posiekany czosnek i porwane liście bazylii (można też ekstra sypnąć trochę suszonej bazylii), maślankę lekko podgrzać i wlać do suchych składników. Zagnieść ciasto, miskę posmarować oliwą, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrastania.
Po godzinie ponownie wyrobić ciasto i podzielić je na 2 części. Z każdej uformować bochenek o dowolnym kształcie, może być podłużny tak jak u mnie, albo okrągły, albo jakikolwiek :-)
Uformowane chleby położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lekko posmarowanym uprzednio oliwą), przykryć ściereczką i odstawić na jeszcze pół godziny do wyrastania.
Po 30 min ostrym nożem wykonać na chlebach ukośne nacięcia, na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą (wilgoć w piekarniku sprawi, że skórka będzie bardziej chrupiąca) i piec chleby przez 10 min w 220 stopniach a potem jeszcze 30 min w 180.
Smacznego!
Nawet nie wiesz jak strasznie się cieszę, że smakował Ci ten chlebek. Pozdrawiam gorąco i zachęcam do odkrywania innych smaków pieczywa - ale tego domowego oczywiście :)
OdpowiedzUsuńChlebek jest absolutnie cudowny! pycha! Mój mąż zazwyczaj chleba nie jada, a tego pochłonął od razu prawie cały bochenek:)Pozdrawiam serdecznie!
Usuń