Dziś zapraszam na pierogi z nadzieniem szpinakowo - boczkowo - pomidorowym (z domieszką serową) o innowacyjnym okrągłym kształcie - nasuwa mi się nazwa Pierogi - Meduzy :-) . Jeden pieróg ma wielkość dwóch tradycyjnych, dlatego trzema można się już całkiem nieźle najeść no i ładnie prezentują się na talerzu :-)
Składniki potrzebne do ulepienia 24 pierogów:
ciasto:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
3 łyżki oliwy
sól
nadzienie:
opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
200 g boczku
garść pomidorów suszonych
opakowanie serka topionego czosnkowego
opakowanie fety (arla apetina już w kostkach)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto: mąkę wsyp do miski, pośrodku zrób dołek, wlej oliwę, dodaj szczyptę soli i powoli wlewaj wodę zagniatając gładkie, sprężyste ciasto (powinno być dość miękkie). Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm i wycinaj (najlepiej kieliszkiem lub szklanką) kółka o średnicy około 10 cm. Ja z resztek, które zostaną po wycięciu kółek znów zagniatam ciasto, rozwałkowuję, wycinam itd. aż ciasto się skończy.
Nadzienie: W garnku rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek, chwilkę podsmaż i dodaj boczek. Smaż około 5 min i dodaj szpinak (może być prosto z zamrażarki). Gdy szpinak się roztopi dodaj serek topiony, poczekaj aż się roztopi i dodaj pokrojone na paseczki suszone pomidory. Na koniec dodaj fetę. Sprawdź czy nadzienie jest dostatecznie doprawione, boczek i feta są słone, więc raczej nie trzeba doprawiać solą, można odrobiną pieprzu.
Lepienie pierogów: Brzeg jednego placuszka posmaruj naokoło ciepłą wodą (żeby dobrze się zlepił z drugim) po środku nałóż małą łyżeczkę nadzienia i przykryj drugim placuszkiem, brzeg dobrze zlep, używając do tego widelca. I tak z z każdym pierożkiem :)
Pierogi gotuj po kilka w lekko osolonej wodzie przez około 5 min, aż wypłyną na powierzchnię.
Przed podaniem podsmaż na masełku, możesz polać je sosem pomidorowym, ale same bez sosu też są pyszne :-)
Smacznego!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)