Na 12 słoiczków powideł potrzeba:
5 kg śliwek węgierek
2 kg cukru
2 łyżki kardamonu mielonego
Sposób przygotowania: Śliwki wydryluj z pestek, potnij na kawałki i wrzuć do dużego garnka (około 4 litrowego), dodaj najpierw 1 kg cukru i zacznij gotować na średnim ogniu. Gdy śliwki zaczną się gotować i puszczać wodę dodaj resztę cukru i kardamon i od tej pory gotuj cały czas na średnim ogniu przez 2 godziny. Pamiętaj, że cały czas podczas gotowania musisz mieć garnek na oku i co parę minut mieszać miksturę żeby się nie przypaliła.
Po 2 godzinach zdejmij powidła z ognia i pozostaw do całkowitego przestygnięcia na 24 godziny. Na następny dzień powtórz 2 - godzinne gotowanie z mieszaniem i znów odstaw na 24 godziny. I kolejnego dnia znów to samo, 2 godziny gotowania, ale już bez studzenia. Przygotuj słoiczki, wyparz je gorącą, zagotowaną wodą, napełniaj powidłami i ustawiaj do góry nogami. Gdy powidła w słoiczkach ostygną są gotowe do pałaszowania albo odstawienia do spiżarni i oczekiwania na bożonarodzeniowego piernika :-) Roboty niewiele a cała masa pyszności!



Tak se myślę, że trzymasz niezłą figurę przy tak częstych okazjach do wypchania się dobrymi rzeczami ;p
OdpowiedzUsuńdobre rzeczy mogą być zdrowe i nietuczące:-)
OdpowiedzUsuń