środa, 26 września 2012

Sałatka z grillowanymi warzywami i z kurczakiem na ciepło

Jesienna, zdradliwa pogoda przechytrzyła mnie, kicham, prycham i zajadam litrami rosół (który dla mnie jest antidotum na każde choróbsko), ale Wam na dziś chciałabym zaproponować bardzo porządną porcję, niezwykle sycącej sałatki z bakłażanów, cukinii, kurczaka i innych dodatków. Talerz tej sałatki z powodzeniem może wystąpić w roli obiadu.


Składniki na 2 porcje:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 średnia cukinia
1 średni bakłażan
2 średnie pomidory
pół papryki żółtej
pół papryki czerwonej
mieszanka sałat
3 ząbki czosnku
3 łyżki miodu płynnego
pół szklanki oliwy
2 łyżki musztardy
małe opakowanie jogurtu naturalnego
sól
pieprz


Sposób przygotowania: 

Pierś z kurczaka pokrój na paski i przygotuj marynatę z drobno posiekanych 2 ząbków czosnku, 2 łyżek miodu, małego opakowania jogurtu naturalnego, odrobiny oliwy, soli, pieprzu. Kurczaka w marynacie (w worku z suwakiem, lub w misce przykrytej folią) odstaw do lodówki.

W tym czasie cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster oprósz lekko solą z obu stron i odłóż do miski na 20 minut aby puściły wodę, po tym czasie opłucz je i osusz. Pomidory pokrój na półksiężyce i papryki na plasterki.

Na patelni do grillowania rozgrzej odrobinę oliwy i zacznij grillować kolejne składniki; najpierw kurczak, aż się lekko zarumieni, następnie plastry cukinii i bakłażana aż zmiękną, na końcu pomidory i papryka.

Na dnie talerzy układaj trochę sałaty, następnie plastry bakłażana i cukinii, kurczak i na wierzchu pomidor i papryka. Wszytko polej sosem: w miseczce wymieszaj pół szklanki oliwy, posiekany ząbek czosnku, łyżka miodu, 2 łyżki musztardy, sok z połowy cytryny. I gotowe :-)

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)