Składniki na 2 litry zupy cebulowej:
3 duże białe cebule
łyżka masła
odrobina oliwy
2 litry bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego
ocet balsamiczny do smaku
sól
pieprz
ser parmezan tarty lub inny ulubiony (pyszny i idealny tu jest gruyere, ale niestety dość drogi)
Sposób przygotowania: W garnku roztop masło z odrobiną oliwy, cebulę posiekaj w kostkę i wrzuć do garnka, duś na małym ogniu przez 40 minut - cebula powinna się skarmelizować i zarumienić. Gdy cebula będzie gotowa zalej ją bulionem, dobrze wymieszaj i dodaj łyżkę octu balsamicznego. Gotuj przez 15 minut, na koniec dopraw solą i pieprzem.
Przelej do miseczek, posyp serem i gotowe.
Smacznego!
Cebulową bardzo lubię, rewelacja na jesien :)
OdpowiedzUsuńOj tak, zgadzam się :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń