poniedziałek, 24 września 2012

Zupa na dziś: Cebulowa z parmezanem

Zupa cebulowa jest w klimacie jak najbardziej jesiennym, dlatego bardzo ją polecam. Jest nieskomplikowana zarówno pod kątem przygotowania jak i składników. Aż trudno uwierzyć, że jest taka pyszna. Z dodatkiem parmezanu lub innego ulubionego sera na pewno postawi każdego na nogi w chłodne jesienne popołudnie :-)


Składniki na 2 litry zupy cebulowej:

3 duże białe cebule
łyżka masła
odrobina oliwy
2 litry bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego
ocet balsamiczny do smaku
sól
pieprz
ser parmezan tarty lub inny ulubiony (pyszny i idealny tu jest gruyere, ale niestety dość drogi)


Sposób przygotowania: W garnku roztop masło z odrobiną oliwy, cebulę posiekaj w kostkę i wrzuć do garnka, duś na małym ogniu przez 40 minut - cebula powinna się skarmelizować i zarumienić. Gdy cebula będzie gotowa zalej ją bulionem, dobrze wymieszaj i dodaj łyżkę octu balsamicznego. Gotuj przez 15 minut, na koniec dopraw solą i pieprzem.

Przelej do miseczek, posyp serem i gotowe.

Smacznego!






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)