piątek, 12 października 2012

Chlebek gruszkowy z aromatycznymi przyprawami

Czy lubicie ciasta typu chlebek? Czyli wypiekane w keksówce, o konsystencji wilgotnej muffinki, rozpływającej się w ustach. Ja za nimi przepadam. Bardzo lubię chlebek bananowy, który do tej pory często robiłam. Mając całą michę gruszek pomyślałam, że na osłodę chłodnych październikowych poranków pysznym pomysłem będzie chlebek gruszkowy, który spokojnie może wystąpić w roli śniadania w towarzystwie aromatycznej, rozgrzewającej herbaty albo dobrej kawy :-) 


Składniki na chlebek w keksówce o dł. 30 cm:

2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego demarara
4 łyżki miodu płynnego
100 gr rozpuszczonego masła lub 0,5 szklanki oleju roślinnego
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
cynamon w proszku
kardamon w proszku
gałka muszkatołowa utarta
4 średniej wielkości gruszki


Sposób przygotowania: gruszki obierz, pozbaw gniazd nasiennych. 3 z nich pokrój w kostkę, jedną pozostałą w paski i odstaw ją na bok, będzie potrzebna dopiero na samym końcu. Na patelni rozgrzej odrobinę masła, dodaj 1 łyżeczkę imbiru i wrzuć gruszki pocięte w kostkę, polej je 2 łyżkami miodu, przypraw szczyptą cynamonu i kardamonu, lekko podlej wodą i duś aż będą miękkie i będą się rozpadać - jakieś 15 minut.

W tym czasie do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, dodaj jajka, roztopione i przestudzone masło lub olej, 2 łyżki miodu, łyżeczkę startego imbiru, łyżeczkę kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu i szczyptę gałki muszkatołowej. Wszytko wymieszaj łyżką, lub zmiksuj. Na koniec dodaj przestudzone i odcedzone gruszki i wmieszaj je w masę. 

Masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż gruszki pocięte wcześniej w plasterki (mogą w trakcie pieczenia wpaść do środka, moje tak uczyniły, ale to nic nie szkodzi). Piecz w 200 stopniach przez 50 minut, sprawdzając już po 40 jaki jest stan upieczenia ciasta.

Smacznego!







1 komentarz:

  1. Cudowny chlebek!
    Uwielbiam takie wypieki, wilgotne i pieszczące kubki smakowe.
    Ach!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)