Chyba jedyną osobą, która nie przepada za szarlotką jest mój mąż, jednak to i tak mnie nie zniechęca i z pieczenia szarlotki nie zrezygnuję :-) Sama ją uwielbiam (a postaci na ciepło z dodatkiem lodów wręcz ubóstwiam), tym bardziej, że jabłonka w moim ogródku tej jesieni bardzo hojnie nas obdarowała kilogramami pysznych, soczystych i kruchych owoców. Więc piekę ją i tak, a że sama całej blasze nie daję rady to obdarowuję nią wszystkich na około. No i jak tu nie skorzystać z takich jesiennych dobroci? Na pewno będzie jeszcze nie jedna szarlotka, pieczone jabłuszka z konfiturami i mus jabłkowy :-)
Składniki potrzebne na szarlotkę w formie o wymiarach 24x34 cm:
spód:
1 całe jajko i 3 żółtka
200 g masła miękkiego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżek cukru białego, drobnego
wypełnienie:
11 średniej wielkości jabłek
6 łyżeczek cynamonu (lub tyle ile lubisz)
kruszonka:
200 g masła
5 łyżek cukru brązowego
szklanka drobnych płatków owsianych
2 szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Spód: do dużej miski wbij jedno całe jajko i 3 żółtka, dodaj masło pokrojone w kostkę, ugnieć jajka z masłem tak aby się wymieszały i połączyły. Następnie dodaj cukier waniliowy i zwykły i około 130 g (1 szklanka) mąki, ciasto zagnieć zdecydowanym ruchem, jeśli wciąż jest lepkie dosypuj stopniowo kolejne 130 g mąki i dalej ugniataj aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ważne jest żeby nie przesadzić z mąką, zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie bardzo twarde po upieczeniu. Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na 0,5 godziny.
Kruszonka: Połącz masło, mąkę i płatki owsiane tak aby powstały suche, grube okruchy. Mąkę dodawaj stopniowo aż masło przestanie być wyczuwalne, jeśli po dodaniu 2 szklanek wciąż będziesz w palcach czuć masło możesz dodać jeszcze trochę mąki. Gdy okruchy będą gotowe wmieszaj w nie cukier i wstaw na chwilę do lodówki.
Jabłka: obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cieniutkie plasterki (np. za pomocą robota kuchennego). Pokrojone jabłka wsyp do dużej miski, dodaj cynamonu i porządnie wymieszaj.
Formę do pieczenia posmaruj odrobiną masła i obsyp bułką tartą. Ciasto na spód rozwałkuj lub rozprowadź na dnie formy, ugniatając je knykciami. Jabłka wysyp na spód i równomiernie je rozprowadź (możesz z wierzchu obsypać je jeszcze odrobiną cynamonu), na jabłkach rozrzuć równomiernie kruszonkę. Piecz w 200 stopniach około 40 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni.
Jeśli po upieczeniu uznasz, że kruszonka jest za mało słodka po przestygnięciu możesz ją posypać dodatkową dawką cukru.
Smacznego!
Piękna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie klasyczne,ponadczasowe rzeczy.
A ta złocista kruszonka musi być doskonała.