czwartek, 18 października 2012

Klasyczna szarlotka ze złocistą kruszonką

Chyba jedyną osobą, która nie przepada za szarlotką jest mój mąż, jednak to i tak mnie nie zniechęca i z pieczenia szarlotki nie zrezygnuję :-) Sama ją uwielbiam (a postaci na ciepło z dodatkiem lodów wręcz ubóstwiam), tym bardziej, że jabłonka w moim ogródku tej jesieni bardzo hojnie nas obdarowała kilogramami pysznych, soczystych i kruchych owoców. Więc piekę ją i tak, a że sama całej blasze nie daję rady to obdarowuję nią wszystkich na około. No i jak tu nie skorzystać z takich jesiennych dobroci? Na pewno będzie jeszcze nie jedna szarlotka, pieczone jabłuszka z konfiturami i mus jabłkowy :-)


Składniki potrzebne na szarlotkę w formie o wymiarach 24x34 cm:

spód:

1 całe jajko i 3 żółtka
200 g masła miękkiego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżek cukru białego, drobnego

wypełnienie:

11 średniej wielkości jabłek
6 łyżeczek cynamonu (lub tyle ile lubisz)

kruszonka:

200 g masła
5 łyżek cukru brązowego
szklanka drobnych płatków owsianych
2 szklanki mąki pszennej


Sposób przygotowania:

Spóddo dużej miski wbij jedno całe jajko i 3 żółtka, dodaj masło pokrojone w kostkę, ugnieć jajka z masłem tak aby się wymieszały i połączyły. Następnie dodaj cukier waniliowy i zwykły i około 130 g (1 szklanka) mąki, ciasto zagnieć zdecydowanym ruchem, jeśli wciąż jest lepkie dosypuj stopniowo kolejne 130 g mąki i dalej ugniataj aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ważne jest żeby nie przesadzić z mąką, zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie bardzo twarde po upieczeniu. Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na 0,5 godziny.

Kruszonka: Połącz masło, mąkę i płatki owsiane tak aby powstały suche, grube okruchy. Mąkę dodawaj stopniowo aż masło przestanie być wyczuwalne, jeśli po dodaniu 2 szklanek wciąż będziesz w palcach czuć masło możesz dodać jeszcze trochę mąki. Gdy okruchy będą gotowe wmieszaj w nie cukier i wstaw na chwilę do lodówki.

Jabłka: obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cieniutkie plasterki (np. za pomocą robota kuchennego). Pokrojone jabłka wsyp do dużej miski, dodaj cynamonu i porządnie wymieszaj.


Formę do pieczenia posmaruj odrobiną masła i obsyp bułką tartą. Ciasto na spód rozwałkuj lub rozprowadź na dnie formy, ugniatając je knykciami. Jabłka wysyp na spód i równomiernie je rozprowadź (możesz z wierzchu obsypać je jeszcze odrobiną cynamonu), na jabłkach rozrzuć równomiernie kruszonkę. Piecz w 200 stopniach około 40 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni.

Jeśli po upieczeniu uznasz, że kruszonka jest za mało słodka po przestygnięciu możesz ją posypać dodatkową dawką cukru.

Smacznego!










1 komentarz:

  1. Piękna!
    Uwielbiam takie klasyczne,ponadczasowe rzeczy.
    A ta złocista kruszonka musi być doskonała.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)