Zbliża się weekend, więc podaję pomysł na prosty, smaczny i ładny sobotni albo niedzielny obiad. Sposób na roladkę z polędwicy z chrzanem i ze szpinakiem podpatrzyłam u koleżanki i teraz bardzo często z niego korzystam, ode mnie podchwyciła go moja mama i u niej też się bardzo zadomowił :-) Roladkę można podać z ulubioną sałatką, ja mając wielką torbę szpinaku, postanowiłam wykorzystać go też do sałatki.
Składniki potrzebne na porcje dla 2/3 osób:
1 polędwica wieprzowa
kilka garści świeżego szpinaku
słoiczek chrzanu
sól
pieprz
moja sałatka składała się z:
szpinak
pomidorki koktajlowe
żurawina suszona
pestki dyni
sos: oliwa, sok z cytryny, miód, czosnek
Sposób przygotowania: Polędwiczkę rozetnij i rozbij tłuczkiem (tak jak na zdjęciach poniżej), posól i popieprz z obu stron, ułóż ją na folii aluminiowej, posmaruj chrzanem, następnie rozsyp na nim liście szpinaku, zwiń w rulon i zawiń ciasno w folię aluminiową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Upieczoną roladkę potnij na plasterki, możesz każdy z nich podsmażyć lekko na maśle na patelni.
Składniki na sałatkę wymieszaj i obiad gotowy :-)
Smacznego!
Jak przygotować polędwiczkę:


Wygląda bardzo wykwintnie
OdpowiedzUsuńto prawda prezentuje się całkiem elegancko :-) Pozdrawiam!
Usuń