piątek, 5 października 2012

Sernik chałwowy

Po weekendowym obiedzie czas na weekendowe słodkości. Uwielbiam serniki, dlatego pewnie pojawiać się tu będę jeszcze w wielu odsłonach. Dziś proponuję sernik chałwowy spowity czekoladową kołderką - bardzo słodki, bardzo pyszny, w sam raz do sobotniej, popołudniowej kawy  :-)


Składniki na sernik w formie o średnicy 26 cm:

800 g twarogu zmielonego z wiaderka (im większa forma tym można dać więcej twarogu - trochę większa 1 kg, ale maksymalnie 1,5 kg)
10 jajek
kostka miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru ( ok. 200 g)
1 budyń waniliowy lub łyżka mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
szczypta soli
cukier waniliowy
szczypta proszku do pieczenia (dosłownie pól płaskiej łyżeczki)
350 g chałwy dowolnej (u mnie jasna bakaliowa)
2 tabliczki czekolady ulubionej ( u mnie mleczna z bakaliami i biała)


Sposób przygotowania: Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym zmiksuj na gładką, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując. Białka wbijaj do osobnej miski bo zaraz będą potrzebne. Do powstałej masy zacznij dodawać twaróg, pomału, po jednej łyżce wciąż miksując. Gdy wmiksujesz już twaróg dodaj paczkę budyniu waniliowego (po prostu wsyp proszek), proszek do pieczenia i sok z cytryny. Następnie dodaj pokruszoną chałwę i znów miksuj - masa powinna być lekko grudkowata.

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną masę i zacznij dodawać po jednej łyżce do masy twarogowej, już nie używając miksera. Mieszaj bardzo dokładnie, aby w masie nie było białych smug od białka (bo będą się one przypalać).

Formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą, przelej masę.  

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (góra-dół) przez 1 godzinę i 5 min. Obserwuj sernik, gdy już się ładnie zarumieni przykryj wierzch folią aluminiową żeby się nie przypalił. Sernik bardzo mocno wyrośnie a potem trochę opadnie. I tak ma być:) 

Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik aż ostygnie.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie w garnuszku roztop czekoladę ( ja w jednym roztopiłam mleczną, w drugim białą) i posmaruj nią wierzch sernika. 

Smacznego!







12 komentarzy:

  1. Ja też uwielbiam serniki!
    A Twój jest z tych doskonałych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do spróbowania :-) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Chałwowego sernika jeszcze nigdy nie jadłam. Najwyższy czas spróbować? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie najwyższy czas :-) polecam i pozdrawiam!

      Usuń
  3. Piszę się na ten sernik. Wymieniłbym tylko twaróg na taki 'nie z wiaderka' bo lubię, gdy ciasto jest 'ciężkie'.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, że 'nie z wiaderka' lepszy :)

      Usuń
  4. U nas w domu sernikowym mistrzem jest mój mąż, zajadamy się nim tylko dwa razy do roku - na święta. idealny przepis Połówki jest bardzo zbliżony do Twojego zatem nie mam wątpliwości, że polany czekoladą i z dodatkiem chałwy smakował niebiańsko!! cudne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki Ago :-) I namawiam do zmobilizowania Połówki do częstszego wypieku sernikowego ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)