Przed weekendem najbardziej chyba się przyda pomysł na sobotni lub niedzielny obiad, więc takowy podsuwam :-) Nie tylko smaczny i zdrowy, ale też ładny i powabny :-) U mnie w kuchni ostatnio często gości bakłażan, a to za sprawą książki "Kuchnia gruzińska" Jelena Kiładze. Bakłażan jest nieodłączną częścią kuchni gruzińskiej, ja bardzo go lubię i zawsze przynajmniej jeden leży i czeka sobie w mojej lodówce, dlatego na pewno jeszcze nie raz sięgnę po gruzińskie inspiracje.
Składniki na 2 faszerowane bakłażany (4 porcje):
2 duże bakłażany
250 g dowolnego mielonego mięsa (ja użyłam wołowego)
1 mała czerwona, słodka papryka
1 mała żółta, słodka papryka
1 mała cukinia
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby
oliwa
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na patelni, dodaj czosnek przepuszczony przez praskę a następnie dodaj mięso. Smaż aż mięso będzie gotowe (około 15-20 minut). Mięso zalej pomidorami z puszki, dodaj pokrojone w drobną kostkę papryki, cukinię i posiekaną natkę pietruszki i miąższ wydrążony z bakłażanów, wszytko dopraw solą i pieprzem do smaku i duś około 15 minut aż warzywa zmiękną.
- Bakłażanom odkrój ogonki i przetnij je na pół. Wydrąż je łyżką, miąższ pozostaw tylko przy skórce na grubość ok 1.cm. Środki bakłażanowych kubeczków lekko posól, spryskaj oliwą i podpiecz w 220 stopniach przez 10 minut.
- Podpieczone bakłażany napełnij farszem, na wierzchu ułóż połówki pomidorków koktajlowych i piecz w 200 stopniach jeszcze przez około 20 minut.
Smacznego no i dużo słońca w weekend :-)
Piękne i doskonałe w smaku!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę...
mmmm pycha :-) Uwielbiam faszerowane warzywa!
OdpowiedzUsuńCudowne! Uwielbiam wszystko co z bakłażanem, niestety moja Połówka nie :(
OdpowiedzUsuńFantastyczne, a na tym fioletowym talerzyku bakłażan wygląda wyjątkowo zmysłowo, to chyba danie w sam raz na romantyczną kolację przy świecach. Fotki zapierające!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ago! :-)
Usuń