poniedziałek, 12 listopada 2012

Fajitas z kurczakiem i Akcja Karton Zamiast Konserwantów

W zeszłym tygodniu przedstawiłam Wam w tym poście ideę akcji Karton Zamiast Konserwantów. Dziś chciałabym przedstawić przepis na bardzo lekkie, zdrowe, kolorowe i bliskie naturze Fajitas z kurczakiem, pełne soczystych warzyw i aromatów. Idealnie oddaje ideę akcji, w sposób symboliczny przedstawia całą masę witamin i wartościowych składników odżywczych, zawartych w warzywach i piersi z kurczaka zamkniętych w lekkiej, chrupiącej tortilli - zupełnie jak produkty pakowane w opakowania Tetra Pak.


Składniki potrzebne do przygotowania 6-8 solidnych tortilli:

2 podwójne piersi kurczaka (oczywiście najlepiej ekologicznego)
6-8 tortilli (średnica 25 cm)
1 biała cebula
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
oliwa
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka mielonego kminu
łyżeczka chili
łyżeczka papryki ostrej w proszku
1,5 łyżeczki soli morskiej
łyżeczka cukru brązowego
ząbek czosnku
sok z 1 limonki
100 g utartego sera cheddar
100 g jogurtu naturalnego-greckiego
1 avocado pokrojone w kostkę wymieszane ze szczyptą soli morskiej
200 g kukurydzy konserwowej (użyłam kukurydzy Kwidzyn pakowanej w opakowanie TetraPak)
kilka liści sałaty 
posiekana, świeża kolendra

*zawartość tak naprawdę można modyfikować wedle własnego smaku


Sposób przygotowania:

  • kurczaka potnij w paseczki i marynuj przez 1 godzinę w marynacie przygotowanej z: bazylii, kminu, soli, cukru, chili, papryki ostrej, 2 łyżek oliwy, ząbka czosnku drobno posiekanego, soku z 1 limonki,
  • gdy kurczak się marynuje cebulę potnij na pół-talarki, z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją na paseczki. Na patelni lub na woku rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć cebulę, smaż przez 5 minut, następnie dodaj paprykę i duś przez 15-20 minut aż zmięknie. Gotową cebulę z papryką przełóż do miski,
  • teraz na patelnię wrzuć umarynowanego kurczaka i smaż również 15-20 minut aż będzie kruchy i się lekko zarumieni, do gotowego kurczaka dodaj cebulę z papryką i wymieszaj,
  • tortillę podgrzej w 150 stopniach przez 1,5-2 minuty aby się lekko ociepliła i następnie: posmaruj ją łyżką jogurtu greckiego, posyp odrobiną utartego cheddara, ułóż liść sałaty, kilka paseczków kurczaka i papryki, następnie kilka kawałków avocado, łyżka kukurydzy, odrobina kolendry. Zawiń tortillę tak jak na zdjęciu powyżej, dół możesz owinąć papierem do pieczenia lub folią aluminiową aby się nie rozwijała.

Smacznego! :-) 

A już lada dzień konkurs z nagrodami dla Was, dlatego zaglądajcie i sprawdzajcie :-)


*więcej info o akcji tutaj



2 komentarze:

  1. Znakomite fajitas!
    Kolorowe składniki działają optymistycznie.
    Częstuję się.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)