poniedziałek, 19 listopada 2012

Święta już tuż tuż - Piernik staropolski

Święta dopiero za kilka tygodni, ale tyle właśnie czasu potrzebuje ciasto na piernik staropolski aby dojrzeć. Z piernikiem tym nie miałam jeszcze przyjemności, więc jest to i moja pierwsza z nim przygoda. Zdjęć piernika nie ma, ale będą jak i piernik będzie już gotowy :-) Zastępczo urocze, nastrojowe zdjęcia z Loft I Love.

Piernik według przepisu Hanny Szymanderskiej, Kuchnia Polska



Składniki potrzebne na piernik:

500 g miodu (ja użyłam akacjowego)
2 szklanki cukru
kostka masła (200 g)
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w odrobinie przegotowanego mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczy podsmażonej na cukrze
powidła śliwkowe do przekładania (przepis na moje tutaj)

opcjonalnie:
3 drobno posiekane figi
2 łyżki posiekanych migdałów

Sposób przygotowania ciasta:
  • miód, masło i cukier podgrzej w rondlu, powoli, na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa, gdy zacznie wrzeć odstaw z ognia i pozostaw do przestygnięcia,
  • gdy masa nabierze letniej temperatury dodaj do niej jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę korzenną i stopniowo dodawaj mąkę cały czas wyrabiając ciasto,
  • do wyrobionego ciasta dodaj bakalie i wyrabiaj dalej aby równomiernie się rozprowadziły,
  • wyrobione ciasto zawiń w lnianą ściereczkę lub umieść w garnku lub misce też szczelnie zawijając, odstaw w chłodne miejsce i pozostaw tak na kilka tygodni.
Pieczenie:
  • pieczenie rozpocznij 5-6 dni przed Świętami,
  • dojrzałe ciasto podziel na 3 równe części, rozwałkuj i ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze,
  • piecz w 150-180 stopniach przez 60 minut,
  • gdy placki ostygną przełóż je podgrzanymi lekko powidłami śliwkowymi (powinno to wyglądać mniej więcej tak),
  • przełożony piernik ułóż na blasze lub na desce, przykryj wierzch pergaminem i drugą deską, tak aby był równomiernie obciążony, przechowuj w chłodnym miejscu,
  • przed podaniem wierzch udekoruj czekoladą lub lukrem.

Udanej piernikowej zabawy! :-)




Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

1 komentarz:

  1. Już bożonarodzeniowe akcenty na Twoich stronach , już piernik ... dlatego chciałam Cie prosić o poparcie apelu , który umieściłam na swoim blogu...proszę w nim innych blogerów aby umieszczali informację o niezwykłym projekcie jakim jest SZLACHETNA PACZKA obok ich świątecznych przepisów...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)